Göteborg är en av landets tio bästa kommuner på att förhindra spridning av farligt avfall från hushållen. Det har Kretsloppskontoret fått kvitto på i och med att man gått till final i en tävling som arrangeras av SAKAB (Svensk avfallskonvertering AB).

Priset, SAKAB AllFa-utmärkelsen, instiftades 2006 för att premiera det kommunala arbetet med att sortera ut farligt avfall från hushållsavfallet, till exempel färgrester, lösningsmedel, klister, insektsgifter eller tryckimpregnerat virke.

Öckerö vann i fjol

I år går priset till den kommun som procentuellt har ökat insamlingen av farligt avfall mest mellan 2006 och 2007 – och som har ett tydligt kvalitetsmål i sitt arbete. Samtliga kommuner i landet var inbjudna att delta och nu återstår alltså tio finalister.

Priset består av äran, 100.000 kr samt en gratis expertanalys från SAKAB av kommunens hushållsavfall, något som kan utveckla insamlingsarbetet ytterligare.

Förra året vanns tävlingen av Öckerö kommun, som gått till final även i år. Vinnaren avslöjas den 3 juni, på Avfall Sveriges årsmöte i Falun.