Delar av staden släcks ner. För sjunde året i rad deltar Göteborgs Stad i Earth Hour. Gustaf Adolfs torg, Avenyn och Götaplatsen är några av de platser där det släcks ner en timme på lördag. Men även på andra håll inom staden har man valt att uppmärksamma klimatmanifestationen.

På fredag morgon ställer sig personal från Göteborg Energi på Drottningtorget för att dela ut ljus till förbipasserande. Sammanlagt handlar det om 2.500 ljus. Tillsammans med ljuset får man även en dekal med tips på hur man kan minska sin energiförbrukning.

− Stäng av tv:n och undvik stand by-läge. Man kan även sänka värmen i hemmet med en grad, det sparar ungefär fem procent av energikostnaderna. Vi passar också på att uppmana folk att kramas mer och spela spel, säger Lotta Peterson på Göteborg Energi.

Gör saker varje dag
På miljöförvaltningen har man tagit fram affischer som ska synas runt om i staden.

− Göteborgs Stad deltar som vanligt i Earth hour med att släcka ner kontor, fasader och några torg, men i år ville vi även lyfta fram det som staden varje dag för att minska den negativa kimatpåverkan, säger Heléne Bendsjö-Wiström på miljöförvaltningen, och fortsätter:

− På affischerna berättar vi bland annat att vi lånar ut cyklar, att vi arbetar med att minska matsvinnet i skolor och på äldreboende och att vi erbjuder klimat- och energirådgivning.

Bönburgare för miljön
I stadsdelen Västra Göteborg har samtliga skolor och förskolor antagit Earth Hour-utmaningen i WWF:s kampanj för klimatsmarta val, ”I will if you will”. Under fredagen serveras en hamburgare som består av 50 procent ekologisk böna och 50 procent kött.

Tanken är att barn och elever ska lära sig mer om hur viktiga våra val av mat är för miljön.

Årets Earth Hour äger rum på lördag den 23 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.