15 september sista ansökningsdag Med hållbarhetsstipendiet Tänk:Om vill Göteborg Energi för tionde året i rad stödja nya hållbara lösningar i vardagen. För ett hållbarare samhälle på alla nivåer. Därför söker de nu stipendiater med en hållbarhetsfokuserad idé att arbeta vidare med.

Stipendiet har funnits i tio år, men bytte i fjol namn till Tänk:Om. Tanken är att stödja idéer och projekt som bidrar till en mer hållbar vardag och är en del av Göteborgs Energi arbete med hållbarhet och miljöfrågor.

– I fjol, när vi gjorde om konceptet till Tänk:Om, fick vi in drygt 100 ansökningar. I år hoppas vi slå nytt rekord och få in ännu fler förslag. Att stödja nya idéer och projekt är en oerhört viktig del av både vårt och hela samhällets hållbarhetsarbete, säger Pia Christensen, marknadsförare på Göteborg Energi.

För att kunna ansöka ska bidraget uppfylla någon av följande kriterier:

  • Utveckling av ny teknik eller tjänst som bidrar till ett mer hållbart samhälle.
  • Effektivare energianvändning, ökad produktion från förnybara källor eller minskad användning av fossil energi.
  • Sprida kunskaper om hållbarhet och hållbar livsstil.

En jury väljer först en eller flera mottagare som under rubriken ”Juryns val” tilldelas varsitt stipendium. Därefter väljs ytterligare några bidrag ut som allmänheten sedan får rösta på under rubriken ”Folkets röst”. Omröstningen startar i oktober och den 8 november avslöjas vilka som tilldelats stipendier. Prissumman för i år är på 800 000 kronor, vilka fördelas mellan de olika stipendiaterna.

– Genom åren har vi stöttat allt från studenter som vill utveckla sitt examensarbete till forskare som tagit fram komplicerade teknikprylar. Flera företag har det gått riktigt bra för och det är med stolthet vi ser att det började här.