Delar ut stipendier för 800 000. Göteborgs Energis hållbarhetsstipendium Tänk:Om har blivit starten för många framgångsrika företag. För den som har en idé för ett mer hållbart samhälle är det dags att söka årets stipendium.

Varje år delar Göteborgs Energi ut stipendiet Tänk:Om för att uppmuntra och stötta göteborgare med hållbara idéer. Från och med nu är det möjligt att söka årets stipendium och få en chans att ta del av 800 000 kronor.

Sedan starten 2006 har stipendiet bidragit till flera blomstrande företag. Bland annat Greenly som tagit fram en app för energieffektivisering, Velove, vars idé är eldrivna lastcyklar i stadsmiljö och Epishine som utvecklat organiska solceller.

– Många av våra stipendiater vittnar om att det ekonomiska bidraget har betytt mycket för att deras projekt ska kunna ta sina första viktiga steg i utvecklingen. Man har till exempel kunnat testa en idé, utveckla en prototyp eller få igång en produktion, säger Åsa Lindqvist, produktägare för Tänk:Om.

Får inte glömma klimatkrisen

Men varför ska man söka ett hållbarhetsstipendium i år? När all fokus ligger på att stoppa smittan av covid−19 och näringslivet går på knäna. Åsa Lindqvist menar att det just därför är mer angeläget än någonsin att dela ut stipendiet.

− Tyvärr kommer inte kriser en i taget, även om vi gärna förhåller oss till dem så. Arbetet mot ett mer hållbart samhälle är alldeles för viktigt för att vänta med. Vi behöver bli påminda om det och vi behöver nyskapande projekt som kan komma många till nytta, säger hon.

Antalet stipendiater varierar från år till år. 2019 var det sex stycken. Hälften av vinnarna utses av en jury. Juryn nominerar även ett antal ytterligare förslag som allmänheten sedan får rösta på.

Ansökan är öppen till den 13 september och kan lämnas in via stipendiets webbsida.