Klimatsmart och billigt. Snart kan du fylla på din vattenflaska på åtta nya ställen runt om i stan. Olskrokstorget är först ut att få en fontän med miljövänligt och gratis vatten.

Idag finns det dricksvattenfontäner och kranar på 18 platser i centrala Göteborg. Med åtta nya fontäner på olika torg och centrum där många människor vistas ska göteborgarna uppmuntras till att välja kranvatten framför flaskvatten.

– Vi vill visa att kranvatten är det mest miljövänliga alternativet när man vill släcka törsten, säger Andreas Severinsson, chef för stadsbyggnadsenheten på Kretslopp och vatten.

För både stora och små
Transporten av en liter flaskvatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning som oftast är producerat i någon form av miljöbelastande plast.

De nya vattenfontänerna är anpassade så att både barn och vuxna enkelt kan dricka eller fylla sin flaska.

Olskrokstorget har redan fått en fontän och snart kommer turen till Bygglekplatsen på Badvädersgatan, Melongatan, Azaleadalen, Hjällbo Centrum, Selma Park, Fjärdingsparken och Renströmsparken.