Kalas på lördag. I fem år har Göteborg varit en Fairtrade City. Under den tiden har stadens inköp av etiskt märkt kaffe ökat från 41 till 92 procent och "etiska bananer" från 14 till 25 procent. På lördag 14 maj firas de fem åren med stort kalas.

– Alla är välkomna till Trädgårdsföreningen där vi firar med musik, dans och uppträdande för alla åldrar, säger Annika Källvik på Konsument- och medborgarservice, som samordnar Fairtrade-arbetet i staden.

På kalaset uppträder bland andra magikern Tord Caligari, sambagruppen A Bunda och musikgruppen Svarta Safirer. Det bjuds också på ansiktsmålning och glass och kaffe, etiskt och KRAV-märkt så klart.

Kaffe och te
Det var alltså 2011 som Göteborg Stad fick diplomeringen Fairtrade City från organisationen Fairtrade Sverige, ett erkännande av att staden engagerar sig för etisk konsumtion och rättvis handel.

Kaffe, thé och bananer brukar nämnas som exempel där en etisk märkning kan göra stor skillnad för att de som producerar dem ska kunna göra det under värdiga förhållanden. Här har det alltså skett en klart positiv utveckling i Göteborg under de fem åren.

– När en så stor inköpare som Göteborgs Stad väl bestämmer sig för att köpa in mer etiska produkter, då ökar det ofantligt mycket, säger Annika Källvik.

Men det finns många andra produkter som kan komma ifråga. Idag finns hela 1.189 etiskt märkta produkter i stadens inköpssystem WINST.

Fler produkter tillkommer
– Vi har länge haft en bas med kaffe, te, socker, bananer och några andra varor. I dialog med stadens upphandlingsbolag försöker vi nu lägga till fler produkter, till exempel ris och kryddor, säger Annika Källvik.

I arbetet med Fairtrade City ingår också att inspirera kaféer, restauranger och hotell att servera etiskt märkta varor och att dela ut Fairtrade City-diplom till företag och evenemang som ställer sig bakom en etisk och rättvis handel.

– Vi har inte möjlighet att besöka alla kaféer och restauranger, men vi gör så mycket vi kan för att få ut kännedom om frågorna, säger Annika Källvik.

Exakt hur många kaféer och krogar i Göteborg som serverar etiskt märkt mat och dryck är oklart, men en fingervisning kan fås av antalet företag som fått Fairtrade City-diplomet, inte bara i restaurang- och hotellbranschen. Den summan har ökat stadigt under de senaste åren, från 126 företag 2011 till 229 företag år 2015.

Choklad och bananer
Kalaset i Trädgårdsföreningen på lördag börjar vid 11-tiden och håller på till kl 14. Här finns Fairtrade-samordnare och politiker på plats och det bjuds på etiskt märkt choklad och bananer.

Firandet är ett samarrangemang mellan Göteborgs Stad, Fairtrade City Göteborg, Trädgårdsföreningen, Barista, Lejonet & Björnen, Svarta Safirer, A Bunda, Fairtrade-ambassadörer, Alfons Åbergs Kulturhus och Paddan Sightseeing.