Håller workshop med nio europeiska städer. Miljövänligt producerad mat är inte bara en fröjd för naturen utan minst lika mycket för smaklökarna och upplevelsen vid middagsbordet. Nu ska Göteborgs Stad arrangera en workshop för nio europeiska städer för att visa att hållbara måltider i offentliga matsalar blir extra njutbara.

Elias kök i Lundby, Galaxen i Bergsjön och Lärjeåns café och trädgårdar i Angered är några av de offentliga göteborgska kök som i dagarna får nyfiket, internationellt besök.

Representanter från städerna Aten, Amersfoort, Bryssel, Bristol, Messina, Ourense, Oslo, Lyon och Vaslui kommer då att försöka lära sig allt om kopplingen mellan hållbar mat och aptitliga måltider.

Sverige och Göteborg utmärker sig gentemot många europeiska länder och städer vad gäller andelen offentliga serveringar och därmed också vanan att göra offentliga upphandlingar av livsmedel. Erfarenheterna av att aktivt försöka minska matens koldioxidutsläpp är därför av stort intresse för de länder och städer som nu står i startgroparna för att börja ta ett större samhälleligt ansvar för alltifrån jordbrukets klimatpåverkan till befolkningens hälsa.

Vill öka efterfrågan på hållbar mat
EU-projektet ”Sustainable Food in Urban Communities” riktar in sig på att utforska frågor kring hållbar 
mat och upplevelse. Målet är att öka efterfrågan på hållbar mat, det vill säga lokala produkter utan bekämpningsmedel och säsongsanpassade, färska livsmedel.

Man försöker också uppmuntra hållbara livsstilar genom att diskutera matlagning, förvaring av mat och matavfall, och att förändra attityder och beteenden i såväl offentliga matsalar som hos konsumenter som inte tidigare är medvetna om matens betydelse för klimat och hälsa.

Workshopen pågår mellan 28 och 30 maj och arrangeras av miljöförvaltningen i samarbete med konsument- och medborgarservice.