”Vi har en stark ansökan”. Göteborg Stad går nu, tillsammans med Eskilstuna och Västerås, in i slutstriden om att bli Sveriges kandidat i Världsnaturfondens tävling: Earth Hour City Challenge. 17 länder är med och tävlar om den prestigefyllda titeln. Segraren presenteras i Sydkorea den 9 april.

När Göteborg nu för andra året i rad är med och tävlar i den prestigefyllda Earth Hour City Challenge har staden stor nytta och glädje av fjolårets erfarenheter.

– Vi har absolut en starkare ansökan i år, säger miljöutredare Svante Sjöstedt på miljöförvaltningen.

Klimatstrategiskt program antaget i fullmäktige
– Dels har vi varit bättre på att berätta om vad vi faktiskt gör – vi ger dubbelt så många exempel i årets ansökan – men i september tog också kommunfullmäktige ett klimatstragetiskt program för staden. En konkret plan som visar hur vi fram till 2050 ska nå en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser. Med det programmet ger vi ett mycket seriösare intryck, säger Svante Sjöstedt.

En viktig del i klimatprogrammet, som förhoppningsvis gör intryck på juryn, är satsningen på att sätta upp mål och strategier för göteborgarnas konsumtion. Hur vår livsstil på olika sätt påverkar klimatet.

– Där är vi är först i landet och det är flera städer som planerar att följa vårt exempel, säger Svante Sjöstedt.

Svenska vinnaren tillkännages den 17 mars
Av de 14 svenska städer som skickade in tävlingsbidrag har Göteborg nu tillsammans med Eskilstuna och Västerås valts ut som svenska finalister. Vid ett arrangemang i Stockholm den 17 mars koras den svenska vinnaren som går vidare till den stora internationella finalen.

Slutsegraren i Världsnaturfondens tävling offentliggörs i samband med en internationell kongress i den sydkoreanska huvudstaden Seoul den 9 april.

I samband med att den svenska tävlingen nu går in sitt slutskede sjösätter Världsnaturfonden också en kampanj kallad We Love Cities. Via sociala medier ges allmänheten möjlighet att rösta på sin favoritstad bland finalisterna.

1EBA.jpg
17 länder deltar i årets upplaga av Earth hour city challenge.