Earth hour 30 mars. #connect2earth – det är årets hashtagg för Earth hour. Ett globalt klimatinitiativ vars syfte är att göra människor medvetna om klimatproblemet och förändra såväl privatpersoners som beslutsfattares beteenden.
Halv nio på kvällen den 30 mars kommer det att vara ovanligt mörkt i Göteborg – då är det nämligen dags för Earth hour 2019 – en global manifestation för klimatet. Miljöförvaltningen samordnar informationen kring stadens medverkan, tillsammans med GreenhackGBG, stadens kanal för frågor om hållbara livsstilar.
– Göteborgs Stad har varit med i många år och vi tycker att det är lika viktigt idag som det var första gången vi var med, säger Peter Löwendahl, kommunikatör på miljöförvaltningen.
Initiativ från Världsnaturfonden
2007 arrangerades Earth hour för första gången, på initiativ av Världsnaturfonden. Då släktes dock bara ljus i Australien. Men sedan dess har manifestationen spridit sig över hela jorden. I dag är Earth hour världens största miljömanifestation, med miljontals människor över hela världen som deltar – både privat och offentligt.
Genom att under en timma släcka onödig belysning och andra elektroniska apparater sätts fokus på klimatproblemen för att påverka såväl privatpersoners som beslutsfattares syn på sitt eget beteende i relation till miljö och energiförbrukning.
– När Earth hour-manifestationen gjordes de första gångerna blev genomslaget väldigt stort. I dag märks engagemanget för miljön och klimatet på många andra arenor också. Det händer jättemycket spännande i Göteborg just nu där vi gör saker tillsammans, allt från att springa och plocka skräp ihop till att lära varandra laga elektronik och skapa gemensamhetslokaler. Det finns massa grupper på Facebook som samlar det här engagemanget och kopplar ihop oss så att vi kan göra sker tillsammans, till exempel Hållbart Göteborg, Klimatklubben, Tågsemester eller Håll Göteborg rent, säger Peter Löwendahl.
Elspartips och släckta lampor
Göteborgs Stad har deltagit i Earth hour varje år sedan 2008 och liksom tidigare år är flera av stadens verksamheter engagerade. Den 20 mars 20.30–21.30 kommer Göteborgsoperan släcka fasaden, Stadsbiblioteket hela huset. Göteborg Energi mörkar sin sajt och informerar om elspartips och miljöförvaltningen släcker alla ljus hela helgen.
– Men fler förvaltningar och verksamheter hör av sig hela tiden. I dag har jag till exempel fått besked från Göteborgs symfoniker och konserthuset att de kommer att släcka ner sin fasadbelysning och sina skyltskåp.
Peter Löwendahl konstaterar att den omvända ljusmanifestationen är kraftfull och effektiv – speciellt eftersom den sker över hela jorden. Men samtidigt ser han att människor i allmänhet är väldigt engagerade i miljö- och hållbarhetsfrågor. Något som visar sig i forum på nätet och på gator och torg.
– Jag ser i många olika forum vilken energi och kraft det finns i människor och i deras engagemang för klimat och miljö. Det känns hoppfullt för framtiden.