Earth hour belyser energi- och klimatfrågorna. Göteborg släcker ned Gustaf Adolf torg, Avenyn och Götaplatsen under Earth hour den 31 mars. Manifestationen för att uppmärksamma klimatfrågan märks även på andra håll i staden – Bostadsbolaget knackar dörr och delar ut stearinljus och Renova släcker ner profilbilden på Facebook-sidan ”Miljösmart i Västsverige”.

Syftet med att delta i Earth hour är att skapa uppmärksamhet och eftertanke kring energi- och klimatfrågan.

Pedagogiskt material för skolorna
– Men Earth hour har alltid handlat om mer än att släcka ljuset. Det är en signal om att ta klimatfrågorna på allvar och skapa engagemang. Det viktiga är vad vi gör varje dag, säger Christina Börjesson, stadens miljödirektör.

Det är miljöförvaltningen som samordnar inför den årliga manifestationen, men det är upp till varje förvaltning och bolag att bestämma hur de vill delta.

Världsnaturfonden har utformat ett pedagogiskt material för skolorna, Göteborg har tolv skolor och förskolor anmält att de deltar i årets Earth hour. Annars är det vanligaste sättet bland Göteborgs förvaltningar och bolag att delta genom att släcka fasad- och ytterbelysningen och uppmana medarbetare att släcka ned hemma.

Dörrknackning hos 23.000 lägenheter
Men Bostadsbolaget har i år valt att uppmärksamma klimatfrågan lite extra. Under vecka tolv knackar medarbetarna dörr i 23.000 lägenheter för att informera hyresgästerna om vad de kan göra för miljön. I informationspaketet som delas ut finns ett Svanenmärkt stearinljus, tänkt att använda under Earth hour.

Renova väljer att koncentrera sina aktiviteter på Facebook. Profilbilden för deras sida ”Miljösmart i Västsverige” släcks ned veckan innan Earth hour. Samma vecka består inläggen av tips om vad man kan göra under den nedsläckta timmen, och dessutom finns länkar till en låtlista från Spotify.

Lördagen den 31 mars klockan 20.30 är det dags för världens största klimatmanifestation Earth hour. Förra året deltog 135 länder och 5.000 städer, och varannan svensk släckte ljuset.
Göteborgs stad deltar genom att släcka ned Gustaf Adolfs torg, Avenyn och Götaplatsen.