Femte gången i rad. I konkurrens med över 70 städer placerar sig Göteborg återigen i topp på listan över världens mest hållbara besöksmål. Göteborg belönades med Leadership award när årets resultat av Global destination sustainability index, GDSI, tillkännagavs på tisdagen.

– Det är ett intensivt lagarbete som ligger bakom där både staden och näringen är stort engagerade. Vi har stora utmaningar att hantera här och nu. Samverkan är vår superkraft och det är tillsammans i våra städer och internationellt som vi kan bidra till lösningar, säger Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co.

I den första rankingen 2016 jämfördes 35 internationella städer. I år var intresset större än någonsin med 73 deltagande städer från hela världen.

”Ett stort erkännande”

– Detta är en fantastisk utmärkelse och ett stort erkännande. Göteborg har i många år framgångsrikt drivit utvecklingen av en mer hållbar mötesindustri och besöksnäring, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.

– GDSI föddes i vår stad, och att det nu är över 70 städer som anslutit sig är i helt linje med vår ambition att vara en internationell förebild inom hållbarhet, fortsätter Peter Grönberg.

Och det är inte den enda internationella utmärkelse Göteborgs hållbarhetsarbete fått de senaste åren. Förra året utsåg EU-kommissionen Göteborg till Europas huvudstad för smart turism och 2021 utnämnde guideboksförlaget Lonely Planet Göteborg till ”Best sustainable city stay”.