Årets stora vårstädning av Göteborg kör igång strax före påsk. Då börjar arbetslag vid park- och naturförvaltningen och fastighetskontoret att samla in skrot, riskavfall, plast och glas som dumpats på olika platser i stan.

– Glädjande nog kan vi konstatera att mängden skräp, generellt sett, minskat något under senare år, rapporterar Terje Ahl vid miljöförvaltningen som deltar i projekt vårstädning.

3EF4_2.jpg
Vad det beror på är svårt att sia om. Tänk-kampajen kan ha haft effekt men också en snöfattig vinter – det som göms i snö kommer upp i tö och så vidare.

2.500 säckar skräp

– Men trots det räknar vi med att fylla 2.500 säckar med glas, plast och annat skräp. Åtskilliga lass skrot kommer också att fraktas bort liksom några hundra kilo riskavfall, berättar Björn Larsson på park- och naturförvaltningen.

Startskottet går måndagen den 23 mars. Då börjar tolv arbetslag att röja på speciellt utsatta platser. Inom två veckor räknar man med att insatserna är klara.

– Flera skamfläckar finns, områden som av någon anledning ingen känt ansvar för. Och där har en hel del skräp samlats under höst och vinter, berättar Björn Larsson.

Tillsammans blir effekten större

Som tidigare samkörs vårstädningen med insatser från Vägverket, som städar slänter och vägrenar längs de stora lederna. Banverket gör samtidigt snyggt längs järnvägsspåren. Senast till Valborg ska gator och cykelbanor var rena och fina.

Under skolornas vårstädning, som sker parallellt, deltar många tusen barn som gör fint kring sina skolor och förskolor. I arla morgonstund, den 15 april är det dags för citystädningen då företagare, politiker och representanter från kommunen går ut med kvasten och sopar gator och torg.

Vårstädningen ingår i Trygg, vacker stad och Tänk – kampanjen som uppmärksammar vad alla miljoner i städningen kostar, pengar som istället kan användas till att göra Göteborg vackrare och trivsammare.

55B6.jpg