Inspirerande förebilder för hållbar stadsutveckling. Det är Världsnaturfonden, WWF, som i ”Earth hour city challenge” utmanar världens städer att agera som förebilder för hållbar utveckling. I år har Göteborg ännu fler insatser att visa upp – det nya klimatstrategiska programmet samsas med en lång rad konkreta klimatsmarta lösningar.

Earth Hour City Challenge ger städerna chansen att fungera som inspirerande förebilder när det gäller hållbar stadsutveckling. Fokus ligger på städernas satsningar för att gå mot en hundraprocentig förnybar och hållbar energiförsörjning.

Liksom förra året deltar Göteborg i utmaningen. Och det är en bred bild av stadens klimatarbete som juryn ska ta ställning till. Totalt rör det sig om 65 olika ”city actions” – både stort och smått.

– Vi rapporterar in mycket basfakta om utsläpp och vilka mål vi har i klimatarbetet. Men vi visar också upp exempel på klimatåtgärder där Göteborg lyckats extra bra, säger Svante Sjöstedt, miljöutredare på miljöförvaltningen.

Positiv respons på gröna obligationer
Förutom att Göteborg siktar på en bra placering finns chans att få vara med på WWF:s stadsturné.

– De är också väldigt bra på att ge återkoppling, juryn består av experter som kan bedöma vilka insatser som ligger i framkant och vad vi kan bli bättre på. Förra året fick Göteborg till exempel positiv respons på gröna obligationer – det är en världsunik satsning. Medan vi behöver bli bättre på dialogarbetet, säger Svante Sjöstedt.

Förra året deltog 163 städer i 14 länder i utmaningen. Stockholm vann den nationella tävlingen och Kapstaden blev Global Earth Hour Capital.

I de länkade artiklarna nedan kan du läsa om några av Göteborgs klimatsmarta tävlingsbidrag.