"We love cities" för hållbara städer Samtidigt som Göteborgs Stad laddar för avgörandet i Världsnaturfondens tävling Earth Hour City Challenge, drar en parallell men minst lika intressant tävling på temat hållbar stadsutveckling igång: We Love Cities. Här är det ingen jury, utan städernas egna invånare, som röstar fram sina favoriter, bland annat med hjälp av kreativa miljöförslag.

Läs här: Så röstar du i We love cities

Arrangören bakom de två tävlingarna Earth Hour City Challenge och We Love Cities är densamma, nämligen Världsnaturfonden, eller WWF som den ju kallas internationellt. Städer från 17 länder kvalificerar sig till finalen i Earth Hour City Challenge som hålls i sydkoreanska Seoul 9 april, då en expertjury avgör vilken stad som är den mest inspirerande förebilden för hållbar stadsutveckling med fokus på energi- och klimatfrågorna. 17 mars avgörs om det blir Göteborg, Eskilstuna eller Västerås som får representera Sverige i den stora finalen.

Ett sätt att engagera invånarna
Parallellt med denna Earth Hour City Challenge drar nu alltså också We Love Cities igång. Samma städer som har nått såhär långt i tävlingen utsätts nu inte för någon akademisk expertgrupps granskande blickar, utan en kanske ännu mer svårflörtad jury – allmänheten!

6D0E.jpg
– We Love Cities avgörs av hur många röster de olika städerna får på hemsidan och i sociala medier, men det finns också kvalitativa parametrar, som hänger på hur bra och kreativa förslag på miljömässiga förbättringar som de röstande lämnar till de olika städerna, säger Svante Sjöstedt på miljöförvaltningen.

På så sätt är den till synes lite mer lättsamma tävlingen We Love Cities egentligen ännu viktigare.

– Den syftar ju verkligen till att engagera invånarna, dels kring vad som verkligen görs och har gjorts i den egna staden, dels till att tänka till och komma med egna förslag på ytterligare förbättringar, säger Svante Sjöstedt.

Inte bara jippo
Vinnaren av We Love Cities kommer att tillkännages vid samma plats och tillfälle som vinnaren av Earth Hour City Challenge, tillsammans med en förhoppningsvis användbar sammanställning av alla inlämnade förslag.

– Jag tycker att Världsnaturfonden gör det här väldigt bra, för de här två tävlingarna är absolut inte bara jippo, utan huvudfokus är hela tiden att återkoppla och ge effektiv respons. Det är högst seriösa arrangemang som syftar till att hjälpa och utveckla världens städer i arbetet med hållbar utveckling, säger Svante Sjöstedt, som garanterar att miljöförvaltningen kommer att lusläsa alla förslag som allmänheten lämnar in.

– Vi är väldigt intresserade av att ta del av alla hållbarhetstips. Vi har själva startat en kommunikativ sajt, www.greenhackgbg.se, där vi och deltagarna diskuterar hållbar livsstil och saker som cirkulär ekonomi. Framförallt märker man att många ungdomar är väldigt öppna för en livsstil som bygger mer på återanvändning, stadsodling, hållbar design och liknande.