Nu startar "Europa minskar avfallet"-veckan Välj kranvatten, behåll din mobil, köp begagnat och undvik engångsartiklar. Det är några saker du kan göra för att minska ditt avfall. Enligt den nya avfallsplanen ska göteborgarnas avfall minska med 30 procent till 2030.

Varje månad förbrukar varje göteborgare 15 kilo förpackningar och engångsmaterial. Foto: Johanna Montell

– Det är tuffa mål, men våra beräkningar visar att det går. Det handlar om många små åtgärder. Vi har samlat 30 av dem, säger Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten.

Europa minskar avfallet-veckan sammanfaller med Black Friday. Coronarestriktionerna begränsar inte längre den fysiska handeln och i år spås försäljningen att öka med över en miljard, enligt Svensk handel. 56 procent av svenskarna planerar att shoppa den dagen, den sista fredagen i november.

Produktion påverkar mest

Europa minskar avfallet-veckan startade 2009 för att visa konsumtionens påverkan på miljön, avfallsökningen och för att uppmana medlemsstaterna att genomföra projekt och aktiviteter för att minska både mängden avfall och avfallets farlighet.

– Den största miljöpåverkan i en produkts liv sker vid produktionen och utvinningen av råvaror. Det bästa avfallet är därför det som aldrig uppstår. Det minskar samtidigt de konsumtionsbaserade utsläppen av växthusgaser, vilket krävs för att nå stadens klimatmål och Parisavtalets 1,5 gradersmål, säger Karin Nielsen.

Många små och ofta enkla åtgärder

Förra året fick de 13 kommunerna i Göteborgsregionen en ny avfallsplan. Den gäller till och med 2030 och slår fast att avfallet från hushåll ska minska med 30 procent per invånare, att plastavfallet, elavfallet och matsvinnet från hushåll ska minska med 50 procent per invånare.

– Det är tuffa mål, men våra beräkningar visar att det går. Det handlar om många små, och i flera fall enkla, åtgärder. Vi har samlat 30 av dem i en folder som du kan sätta upp på kylskåpet, säger Karin Nielsen.

Från 378 till 265 kilo

I Svensk Handels undersökning säger 20 procent att de antagligen inte kommer att handla under Black friday och elva procent säger att de definitivt inte kommer att göra det. En majoritet av dem, 66 procent, uppger att det beror på att de redan har allt de behöver.

Om Göteborg ska nå målet om en 30-procentig minskning till 2030, det vill säga gå från 378 kilo avfall per person 2019, till 265 kilo 2030 behöver den sistnämnda gruppen öka.