Ny kortfilm berättar om vattnets väg. Varifrån kommer Göteborgs dricksvatten? De flesta skulle nog svara Göta älv. Men urkällan är faktiskt sjön Rogen i Härjedalen. Det får man veta i en ny kortfilm på Youtube. "Så har det alltid varit. Det är helt enkelt där som Klarälven rinner upp", säger Helena Almqvist, projektledare på Kretslopp och vatten.

Filmen heter ”Vattnets väg, från fjäll till vattenkran” och är knappt nio minuter lång.

Här får man följa vattnet på sin långa färd från Härjedalen, in i den norska fjällvärlden i Trysilälven, vidare ner längs Klarälven, ut i Vänern och sedan ner genom Göta älv, till Göteborgs råvattenintag vid Lärjeholm.

Investerar 700 miljoner i Lackarebäck
Där tas drygt 2000 liter i sekunden in för att bli dricksvatten i Göteborg. Hälften går till vattenverket Alelyckan, hälften går till Delsjöarna och sen vidare till Lackarebäcks vattenverk. Delsjöarna fungerar också som reservmagasin ifall vattenkvaliteten i Göta älv blir sämre, till exempel på grund av utsläpp i älven eller stora mängder regn- och smältvatten som drar med sig föroreningar. Då stängs vattenintaget i älven, något som händer upp emot 100 dagar om året.

1D04.jpg
”Vattnets väg” är en av tre informationsfilmer om den stora utbyggnad av Göteborgs vattenverk – Lackarebäck och Alelyckan – som pågår nu.

Lackarebäck får utökad kapacitet med nya kolfilter och dessutom en ny mikrobiologisk barriär – ultrafilter – som höjer säkerheten mot virus och parasiter i vattnet. Alelyckan har fått ultraviolett ljus som en snabbare och billigare teknik mot virus och parasiter. Men på sikt ska ultrafilter byggas även på Alelyckan.

Investeringen på Lackarebäck handlar om 700 miljoner kronor.

Tre kortfilmer ska bli en längre film
– Vi vill informera både folk i VA-branschen och allmänheten om vad vi gör och varför. Då tyckte vi att det fungerar bra med korta filmer, säger Helena Almqvist.

Film nummer tre i serien ska vara klar under 2015.

– Sedan ska vi klippa ihop dem till en fjärde, som får bli max 15 minuter, säger Helena Almqvist.

– Den ska handla både om vattenberedningsprocessen och utbyggnadsprojektet, till exempel varför vi har valt ultrafilter som mikrobiologisk barriär, plus en del erfarenheter om bygget.

5280.jpg