Rösta på din favorit! Det lyckade fjärrvärmeprojekt Celsius kan vinna EU:s pris för årets mest framgångsrika när det gäller ren, säker och effektiv energi. Göteborgsprojektet kan även vinna folkets pris – där vem som helst kan gå in och rösta på sin favorit bland tävlingsbidragen.

EU-projektet Celsius, som leds av Göteborgs Stad och Göteborg Energi, hjälper andra europeiska städer att utveckla nya fjärrvärmelösningar. Det har i dagsläget 66 anslutna städer.

– Det kan säkert trilla in några fler. Det är ett ökande nätverk där vi även knyter till oss organisationer, forskningsinstitut och företag med flera. De kallas Celsius City-supportrar och vi har just nu 48 totalt. Listan bara ökar vecka för vecka, säger Sarah Johnstone, planeringsledare stadsutveckling på stadsledningskontoret.

Kategorin offentlig sektor
Nu har projektet chans att vinna ett fint europeiskt hållbarhetspris. Tolv projekt har valts ut bland flera hundra andra nominerade. En vinnare i fyra olika kategorier ska utses av en jury, där Celsius tävlar i ”offentlig sektor”.

– Det är ganska stor spridning på projektens inriktning. De har tolkat hela bredden för hållbar energi. Projekten har också en stor geografisk spridning vilket är kul, säger Sarah Johnstone.

Bidraget från Göteborg tävlar bland annat mot ett projekt från Dublin, Irland, som ska göra det enklare för allmänheten att förstå hur deras hem använder energi och identifiera var det går att spara.

Förutom jury-priset finns ett folkets pris – Citizens’ Award – där allmänheten kan lägga sin röst på en av finalisterna. Den som vill rösta, kan gå in och läsa om de olika tävlingsbidragen och ge sin röst genom ett enkelt klick.

”Vi ligger i framkant”
Vinnarna tillkännages på en prisutdelning 20 juni under EU:s temavecka för hållbar energi (Sustainable Energy Week) som äger rum i Bryssel. Sarah Johnston och projektets koordinator Katrina Folland finns på plats.

Celsius-projektet drog igång 2013 och ska, i befintlig form, avslutas vid årsskiftet.

– Vi jobbar just nu med att titta på en organisationsform för en fortsättning, säger Sarah Johnstone.

– Att leda ett sådant här stort innovationsprojekt är stort för oss. Men det som är ännu viktigare är att vi visar upp Göteborg i Europa – att vi tas på allvar som en viktig aktör inom fjärrvärme. Vi får bekräftat hela tiden att vi ligger i framkant när det gäller teknik och innovation. Vi har också fått nya kunskaper genom projektet. Ingen stad har samma lösningar så vi har lärt oss hur man tänker nytt.