Ungdomspriset till influenser som bekämpar desinformation. Årets Win Win Gothenburg sustainability award går till Bellingcat som är ett internationellt kollektiv av undersökande journalister. Bellicat använder öppen källkod och sociala medier för att avslöja sanningen om brott mot mänskligheten och konflikter över hela världen. Abbie Richards heter pristagaren av Win Win youth award. Hon är desinformationsforskare som via sociala medier bekämpar desinformation och konspirationsteorier.

Det internationella kollektivet Bellingcat, som består av forskare, utredare och medborgarjournalister, och dess grundare Eliot Higgins får Win Win Award 2023.

Bellingcat använder öppen källkodsintelligens och onlinejournalistik som har gjort det möjligt för dem att nå en bred publik och utöva inflytande på myndigheter.

Deras arbete fokuserar på att avslöja pågående desinformationskampanjer, sprida kunskap om aktuella globala frågor och stärka motståndskraften mot skadlig felaktig information.

Bellingcat har bland annat avslöjat sanningen om missilerna som sköt ner Malaysia Airlines Flight 17 i Ukraina, de kemiska vapen som användes av den syriska diktatorn Bashar al-Assad, nazisterna i Charlottesville, Kremls hitteam och hittat ISIS-anhängare i Europa.

Verkar över hela världen

Kollektivet har medarbetare i över 20 länder och använder metoder som kombinerar teknik med kriminalteknisk forskning, utredningar och ansvarsskyldighet.

Bellingcat får priset ”för deras enastående bidrag i kampen mot desinformation, med hjälp av innovativa metoder för att avslöja kritisk information om brådskande globala frågor och bana väg för en ny generation av undersökande journalistik”.

Kampen mot desinformation delar Bellingcat med årets pristagare av Win Win youth award. Abbie Richards är desinformationsforskare som använder sina sociala mediekanaler för att utbilda, informera och förklara mekanismerna bakom desinformation och konspirationsteorier, genom att genomföra grundlig forskning och få verifiering från oberoende experter.

Använder humor

Hennes bakgrund som ståuppkomiker gör det möjligt för henne att nå en stor online-publik med en informativ och humoristisk stil.

Hon har bland annat skapat den virala succén ”The conspiracy chart” som visuellt och systematiskt organiserar olika typer av konspirationsteorier och deras samhälleliga inverkan.

Abbie Richards får priset ”för sin anmärkningsvärda förmåga att utbilda och engagera en mångsidig publik med humor, fakta och tillgänglig grafisk design, samt hennes förmåga att underlätta en djupare förståelse för några av dagens mest komplexa och angelägna samhällsfrågor.”