Stora resultat med små medel. Under tisdagskvällen hyllades Göteborgs Stads avfallsförebyggande arbete med Naturvårdsverkets nyinstiftade Miljömålspris i kategorin Uthållighet och långsiktighet. Ett arbete som får allt fler efterföljare över hela landet.

På ett och ett halvt år har de kommunala äldreboendena i Göteborg sänkt koldioxidutsläppen med cirka 800 ton. Foto: Johanna Montell

På tåget hem från Miljömålsdagarna i Karlskrona når vi Karin Nielsen, processledare för avfallsförebyggande på Kretslopp och vatten, som i går kväll fick gå upp på scenen för att ta emot priset – bestående av ett diplom, en blombukett och äran.

”Överväldigande mottagande”
– Jag tycker det var ett öppet fält vem som skulle vinna, det var många bra tävlande. Så jag är väldigt stolt och glad. Det är överväldigande vilket mottagande vårt arbete har fått. Och som jag sade i mitt tacktal tillhör det här priset alla som lagt ner sin kraft i det här arbetet, från måltidspersonal och pedagoger till it-tekniker och chefer.

Det senaste året har allt fler kommuner och organisationer tagit lärdom av arbetet och inför nu samma metoder inom sina egna verksamheter.

– Jag får nog ett samtal i veckan från någon som hört talas om vårt arbete och vill veta mer, vilket naturligtvis är väldigt roligt. Som kommun är vi ju inte vinstdrivande så det är fritt fram att använda vårt material.

Inom Göteborgs Stad fortsätter arbetet med bland annat en större satsning på förskolan och ett pilotprojekt på en grundskola.

Slänger nästan tio procent mindre mat
Cristina Foconi är projektledare för arbetet med avfallssnåla äldreboenden. När Vårt Göteborg ringer och gratulerar till vinsten sitter hon med de avslutande utvärderingarna från de senaste två årens arbete.

Foto: Johanna Montell

– Men vad roligt, det hade jag inte hunnit få reda på än. Alla sådana här nationella utmärkelser gör att ännu fler blir medvetna om vad vi gör, så det är jätteroligt att vi vann.

På omkring 1,5 år har de kommunala äldreboendena i Göteborgs Stad bara genom att minska matsvinnet, bytt ut engångsmaterial, slutat köpa vissa produkter och förbättrat användningen av inkontinensskydd, sänkt koldioxidutsläppen med ungefär 800 ton. Det motsvarar dessutom en kostnadsminskning på cirka tio miljoner kronor.

– Att minska avfallet är ett livslångt åtagande och det är väldigt viktigt att vi alla förstår digniteten av det här arbetet. Samtidigt är det viktigt att understryka att det går att göra oerhört mycket med ganska små medel. Särskilt vi som kommun, som kan påverka så många verksamheter på en gång. Men även som privatperson finns alla möjligheter att göra stor skillnad, säger Cristina Foconi.

Mindre portioner och mer näring
Sammanlagt har de kommunala äldreboende genomfört ett 40-tal åtgärder, som till exempel samordnade inköp och minskat användande av engångsartiklar. När det gäller maten har äldreboendena i samarbete med storköken bland annat minskat antalet beställda portioner till det antal som faktiskt äts upp.

– Äldre äter ofta mindre portioner och utöver att mycket mat slängs innebär det också att denna inte får i sig den näring som behövs. Så nu pågår ett parallellt arbete med att anpassa portionsstorlekarna och bibehålla näringsinnehållet. Storköken håller helt enkelt på att skriva om sina recept. Så utöver att vi minskar avfallet får vi också en kvalitetsgenomgång av maten. Omsorgen om miljön och våra äldre går hand i hand.