Göteborgs Stad är bäst i landet på miljöbilar - igen. Och för första gången delar miljöorganisationen Gröna Bilister ut toppbetyget, tio stjärnor!

– Det känns jättebra, ett litet kvitto på att det vi jobbar med i vardagen är bra, säger Fredrik Högberg på trafikkontoret.

Han arbetar med kommunens miljöfordonsprojekt. Här ingår både den kommunala bilpoolen – som utnyttjas av 1.000 tjänstemän och ibland även av allmänheten – och det externa arbetet att gynna miljöfordon i Göteborg, till exempel genom förmånlig parkering. Idag är cirka tio procent av samtliga personbilar i Göteborg miljöfordon.

100 kommuner granskade i år

Ända sedan 1994 har Gröna Bilister granskat hur bra svenska kommuner är på det här området: andelen kommunala miljöbilar, tankställen för förnybara bränslen, miljökrav vid kommunal upphandling av transporter som färdtjänst och skolskjuts. Allt detta plus några fler aspekter vägs ihop till ett index som visar hur miljöbilsvänlig kommunen är.

I år har Gröna Bilister granskat mer än 100 kommuner och alltså funnit att Göteborg ligger i topp – än en gång. Göteborg ”vann” granskningen även år 2004. Och vid en mindre revision 2007 fick Göteborg nio stjärnor och delade då förstaplatsen med flera andra kommuner.

Göteborg först med toppbetyg

Men nu blir staden alltså först med att få allra högsta betyg, tio stjärnor. ”Ambitiösa mål för en miljövänligare bilism kombineras med ett brett spektrum av åtgärder för att uppfylla dess mål”, skriver Gröna Bilister i sin rapport.

82 procent miljöfordon

Särskilt berömvärt anses det vara att kommunens bilpark nu består av hela 82 procent miljöfordon, att andelen miljöfordon bland kommunens förmånsbilar är uppe i 98 procent samt att kommunen arbetar målmedvetet för att etablera tankställen med biogas i Göteborg.

Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz överlämnade priset, i form av ett diplom, till kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén på tisdagen.