Lagom till jul ger Göteborgs Stad ut en egen kokbok, döpt till Klokboken. Här finns 24 säsongsanpassade recept som kan lagas för fyra eller 100 personer och alla kommer från Göteborgs storkök.

Smörstekt makrill med Ella’s ärtiga sås, havets lasagne och pyttipanna på säsongens rotfrukter är några av recepten i Klokboken som har undertiteln ”24 miljömåltider från storköken i Göteborg”.

Allt mer lagas från grunden

Samtliga recept är nämligen inskickade av kockar eller kostchefer i stadens kök. Klokboken är tänkt att vara både inspirationskälla och statushöjare för dem som jobbar med storköksmat.

– Vi vill visa exempel på hur bra mat som faktiskt lagas i våra offentliga kök. Många tror nog att maten innehåller mycket halvfabrikat, men så är det inte. Idag lagas allt mer från grunden, säger Ann-Marie Ramnerö på miljöförvaltningen.

Hon tog över ansvaret för boken från Måltid Göteborg, ett treårigt projekt som avslutades i maj i år och som anses ha höjt kvaliteten på den mat som serveras av Göteborgs Stads 600 kök med nästan 1 000 anställda.

Alla recept är näringsbedömda

Boken är en del av arbetet med att öka andelen miljömåltider och här beskrivs varför Göteborg har satt upp det målet. En miljömåltid ska baseras på miljömärkta råvaror, vara säsongsanpassad, bestå av en stor andel vegetabilier och baljväxter, inte innehålla fisk som är utrotningshotad samt ta hänsyn till etiska aspekter.

– Här visar vi nu recept som är miljöanpassade, klimatsmarta och etiska. Det innebär till exempel att vi slipper gifter från bekämpningsmedel och konstgödsel, säger Ann-Marie Ramnerö.

Boken innehåller två vardera av kött, fisk och vegetariskt för var och en av de fyra årstiderna. Samtliga recept är näringsbedömda.

”Kan bidra till att få bort tråkstämpel på offentlig mat”

Att recepten är indelade efter säsonger beror bland annat på att man vill inspirera till användning av det som är fräscht och färskt just nu.

– På så sätt att strävar vi mot en klimatsmart säsongsanpassning, med färre råvaror som flygs hit från andra länder. Vi arbetar också för att minska svinnet, säger Ann-Marie Ramnerö.

Boken trycks i 1 500 exemplar. Varje stadsdelsförvaltning får 30 exemplar och kan sedan köpa fler för 150 kronor styck. Men någon försäljning till allmänheten är inte planerad.

– Jag hoppas att boken ska bidra till att ta bort en eventuell tråkstämpel på offentlig mat. Den är en bra present också, både snygg och användbar, säger Ann-Marie Ramnerö.