Göteborgs Stad kom för andra året i rad två i Nationella skräpplockardagarna, som är Håll Sverige Rents årliga manifestation mot nedskräpning.

– Andra platsen är mycket glädjande eftersom vi lägger så mycket kraft på att just mobilisera invånarna i olika former av städkampanjer, äger Agneta Jögård, direktör för park- och naturförvaltningen, som är en av de förvaltningar som deltagit manifestationen.

– Extra kul är att vi är den enda storstaden på listan med tanke på att ju större kommunen är, ju svårare är det att nå ut till invånarna, fortsätter hon.

Enköping vann precis som ifjol

Sammanlagt deltog 208 av Sveriges 290 kommuner i årets manifestation där Göteborg, för andra året i rad tog hem andraplatsen på 411 poäng. Även vinnaren var samma som ifjol.

Enköping kom snäppet före Göteborg på 413 poäng. Poängen baseras på hur många och hur stor andel av befolkningen som deltar i Skräpplockardagarna.

– Det är väldigt roligt att kunna ge Enköping utmärkelsen Årets kommun i år igen. Även Göteborg förtjänar ett särskilt omnämnande som tack vare ett ambitiöst arbete försvarar förra årets andra plats, säger kampanjledare Joakim Brodahl, Stiftelsen Håll Sverige Rent.

I manifestationen i Göteborg deltog en mängd kommunala förvaltningar och bolag genom samverkansformen Trygg, vacker stad.