För andra året i rad deltar Göteborgs Stad i manifestationen Earth Hour. 27 mars är det dags för alla som vill delta att släcka sin belysning och därigenom skicka ett budskap till världens politiker: Ta klimatfrågan på allvar!

Göteborg är en av de 88 svenska kommuner som hittills anmält sig till Earth Hour 2010. Förra året var Göteborg med för första gången. Då deltog över hälften av landets kommuner och enligt Sifo 64 procent av befolkningen.

Skolorna kan delta

– Göteborgs Stad vill mobilisera alla sina verksamheter. Det handlar om att skapa uppmärksamhet kring klimatfrågan och att få så många att börja reflektera och bli medvetna, säger Katrina Folland, planeringsledare för enheten stadsutveckling och samhällsanalys på stadskansliet.

Kommunen började sitt informationsarbete inför Earth Hour redan i höstas då kommunstyrelsen skrev ett brev till bolag och förvaltningar med uppmaningen att delta. Man har också bland annat tagit fram material till stadens skolor med information om hur de kan delta i Earth Hour via undervisningen.

Avenyn och Götaplatsen släcks

En konkret sak som allmänheten kommer att märka på kvällen 27 mars är att gatubelysningen på Kungsportsavenyen och Götaplatsen släcks ner under manifestationen (som pågår klockan 20.30-21.30).

– Vi har talat med företagarföreningarna om det här och förra året var det en del restauranger som deltog. Det hela får naturligtvis mer effekt om företagarna också är med, säger Katrina Folland.

Började i Sydney 2007

Hon hoppas att nedsläckningen också ska fungera som en årlig energiförbrukningskontroll för stadens medarbetare och alla andra som deltar.

– Det är ett bra tillfälle att inventera vilka apparater man egentligen har som står och drar el. Därefter kan man fundera på vad man skulle kunna göra dagligen för att minska energiförbrukningen, säger Katrina Folland.

Den första Earth Hour arrangerades i Sydney i Australien 2007 på initiativ av Världsnaturfonden (WWF).