Belönas för årliga skolstädningen och Tänk!-kampanjen. För fjärde året i rad utsågs i våras Göteborgs Stad av till årets skräpplockarkommun av organisationen Håll Sverige rent. På lördag 31 augusti delas priset ut, under Förfesten i Angered. På plats där finns då också den nya sopsorteringsstation som provades för första gången på Way out west och där festdeltagarna sorterar sitt skräp direkt.

– Vi har bara en prototyp av den än så länge. Nu vill vi ha in så många synpunkter som möjligt innan vi utvärderar och beställer fler, berättar Samaneh Lomander, projektledare vid Trygg, vacker stad.

Trygg, vacker stad har låtit två Chalmersstudenter, Janina Nikell och Sahar Sundberg, ta fram prototypen.

– Vi sa ifrån ungefär hur vi ville ha det, sedan har de designat den efter eget huvud. De har gjort den väldigt snygg och flexibel, säger Samaneh Lomander.

Sex olika fraktioner
Sorteringsstationen har sex avfallsfraktioner: Matrester, färgat glas, ofärgat glas, plast, metall och brännbart. Dessutom inkast för burkar och flaskor med pant och på ovansidan finns askkoppar för att få bort alla fimpar från trottoarer och gräsmattor.

– Hela konstruktionen är i modulsystem. Om man vill ha fyra moduler för mat, är det också möjligt, säger Samaneh Lomander.

De mobila stationerna ska främst ställas ut vid festivaler, konserter, fotbollsmatcher och andra evenemang med mycket folk – och mycket avfall.

– Men framöver tänker vi oss att även placera ut mobila stationer i parkerna under vår och sommar, när det är mycket picknick. Sen tar vi in dem när behovet minskar.

Hoppa dem färdiga till våren
Efter Förfesten i Angered ska alla synpunkter samlas ihop och analyseras för att se vilka förbättringar som kan göras.

– Sen kör vi igång med upphandlingar och hoppas att vi kan ha åtta-tio stationer färdiga till nästa vår, säger Samaneh Lomander.

Vid Förfesten på lördag får Göteborgs Stad ta emot priset för bästa skräpplockarkommun – för fjärde året i rad! Men Samaneh Lomander tycker inte att det börjar bli tjatigt.

– Absolut inte! Det här är ett arbete där det inte räcker att vara lika bra som året innan. Vi måste hela tiden bli bättre, engagera oss i fler evenemang och locka fler människor.

”Vi måste vara på tårna”
Priset delas ut av Stiftelsen Håll Sverige Rent och Göteborg prisas för att man långsiktigt arbetar med kampanjen ”Tänk!” Och för att den årliga skolstädningen engagerar nästan alla skolor och förskolor i kommunen. Dessutom mängder av idrottsklubbar och volontärer.

– Jo, det är mycket människor involverade. Politiker och tjänstemän går ju också ut och städar och hjälper till att sprida budskapet ”Tänk på var du slänger ditt skräp” och ”Tänk på att vi ska hjälpas åt, säger Samaneh Lomander.

– Om vi skulle luta oss tillbaka, vet vi att vi inte får priset. Vi måste vara på tårna och nå så många som möjligt. Och det kräver ganska mycket arbete.

Förfesten i Angered pågår mellan klockan 13 och 21, priset delas ut cirka klockan 16. Hela programmet finns på länken nedan.