Hur arbetar Göteborg med miljöfrågor och hur hanteras stadens avfall? Det gav borgmästare Jörgen Linder tillsammans med representanter från Business Region Göteborg svar på under ett seminarium i franska Lyon på onsdagen.

I samband med den stora miljöteknikmässan Pollutec i staden Lyon i Frankrike arrangerades på onsdagen ett seminarium på temat ”Hållbar urban stadsutveckling – utmaningar och erfarenheter från Lyon, Göteborg och Barcelona”.

– Jag berättar om hur vi jobbar med miljö och avfall i Göteborg. Med oss har vi också ett par västsvenska företag som vi lyfter fram som bra exempel, säger Göran Värmby, projektledare för Affärsdriven Miljöutveckling på Business Region Göteborg.

Förbereder djupare samarbete

Bakgrunden till miljöseminariet är en fransk rapport där Göteborg tillsammans med Lyon och Barcelona lyfts fram som städer som hanterar miljöfrågor på ett bra och föredömligt sätt.

BRG har sedan länge ett informellt samarbete med Lyon kring framför allt miljö- och trafikfrågor.

Som en del av besöket i Frankrike träffar Jörgen Linder även Lyons borgmästare Gérard Collomb för att förbereda samarbetets fördjupning och utveckling.

– På transportsidan har samarbetet mellan städerna intensifierats sedan sammangåendet mellan Renault och Volvo, berättar Göran Värmby.