Kaffekooperativet Abahuzamugambi i Rwanda tilldelas Göteborgs Stads Internationella Miljöpris 2005. Genom att producera ett högkvalitativt kaffe på ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt, har de bidragit till en fantastisk utveckling i det tidigare så hårt drabbade landet. Nu är det upp till konsumenterna att belöna dem ytterligare.

Abahuzamugambi betyder ”Det är vi som arbetar tillsammans”, och det är deras arbete som nu belönas med en miljon kronor i form av Göteborgs Stads Internationella Miljöpris 2005.

Något som kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson var stolt och glad över att få tillkännage.

Exporterar till Europa och Usa

– Det kan vara svårt nog för rika länder att ta miljöhänsyn och många gånger är det ännu svårare i fattiga länder. I ett land som Rwanda, som man annars nästan bara förknippar med det fruktansvärda folkmordet som ägde rum där på 1990-talet, tror man kanske att det är omöjligt, sade Göran Johansson

– Därför känns det utomordentligt rätt att juryn har valt att belöna ett litet kooperativ i Rwanda som arbetar så framgångsrikt med ekologisk kaffeodling och socialt arbete, fortsatte han.

5DE8_2.jpgKooperativet startade 1999 i byn Maraba i ett av de fattigaste och hårdast drabbade områdena i Rwanda, och har idag över 2.000 medlemmar, varav över hälften är kvinnor. Kaffeodlingen sker helt utan konstgödning eller kemiska bekämpningsmedel och exporteras bland annat till USA och flera länder i Europa.

Inga mellanhänder

1999 omsatte odlingarna mindre än 350.000 kronor per år, i år förväntas omsättningen ha stigit till 21 miljoner kronor. Eftersom alla mellanhänder har tagits bort går hela förtjänsten tillbaka till kooperativet och därmed bönderna själva.

En av många positiva effekter i lokalsamhället är att 80 procent av barnen numera går i skolan, jämfört med 10 procent innan kooperativet startade. Vägar har byggts, vattenledningar har dragits fram och ett lokalt näringsliv har börjat byggas upp som en direkt effekt av kooperativets framgångar.

Hållbart ur flera aspekter

– Sammantaget visar Abahuzamugambi upp precis det som Göteborgs Stads miljöpris vill premiera, nämligen hållbar utveckling. Det innefattar inte enbart den fysiska miljön, utan lika mycket ekonomiska och sociala frågor, säger Lars Hallén, en av juryns sju medlemmar.

Göran Johansson ser gärna att konsumenterna också ska visa sin uppskattning för Abahuzamugambis arbete.

– Den största hjälpen vi kan ge den fattiga världen är att köpa deras produkter. Och det finns ingen anledning till varför det här rättvisemärkta kaffet inte skulle kunna slå i Sverige. Det är lite annorlunda i smaken, men det är till det bättre, säger Göran Johansson.

Provsmakning i Nordstan

Den som själv vill provsmaka kaffet Rwanda Maraba Bourbon kan göra det i Nordstan mellan klockan 10 och 15 på torsdag den 15 september.

Priset delas ut vid en ceremoni på Världskulturmuseet den 24 november.

553E_2.jpg

Hälften av kooperativets 2.000 medlemmar är kvinnor. Foto: Pearl project

Göteborgs Stads Internationella Miljöpris
Priset delas i år ut för sjätte gången. Det instiftades 1999 av Göteborgs Stad tillsammans med ett flertal intresserade företag. Syftet är ”att stimulera till en fortsatt positiv utveckling och uppmärksamma genomförda och strategiskt intressanta miljöprojekt, nationellt och internationellt”.

Tidigare pristagare:

2004 Joan Bavaria, USA och Tessa Tennant, Storbritannien
För sitt arbete inom ”hållbara investeringar”, där de genom sina investmentbolag och fonder har inspirerat företag till ekonomiskt ansvarstagande och att ta sociala och miljömässiga hänsyn.

2003 Hans Ek, Sverige och Wolfgang Feist, Tyskland
För tekniken att bygga varma bostäder utan inbyggt värmesystem. Istället används människor och sol för att alstra värme, vilket leder till minskad förbrukning av fossila bränslen och därigenom minskade koldioxidutsläpp.

2002 Gro Harlem Brundtland, Norge
För sitt visionära och innovativa miljöarbete för en hållbar utveckling.

2001 FSC (Forest Stewardship Council) och KRAV (Kontrollföreningen för ekologisk odling).
För sitt arbete med miljöcertifiering och miljömärkning inom skogs- respektive livsmedelsområdet.

2000 Geoffrey Ballard, Kanada
För sitt bidrag till utvecklingen av bränslecellen och dess tillämpningar.