Järnbrottshus äldreboende i Frölunda fick på onsdagen Göteborgs Stads miljöstipendium. Järnbrottshus är den första miljödiplomerade verksamheten inom äldreomsorgen och har aktivt satsat på miljöarbetet.

– De är ett föredöme för all äldreomsorg i Göteborg när det gäller miljöarbetet, sa Miljönämndens ordförande Ann-Christine Andersson som delade ut stipendiet.

– Vi är glada att vi fått stipendiet och vi ska fortsätta i samma anda, säger Ann Tamm som är miljöombud.
6D94.jpg
Motiveringen lyder:

”Med stort engagemang har Järnbrottshus aktivt satsat på ett strukturerat miljöarbete. Ett arbete som kan inspirera och uppmuntra andra verksamheter inom äldreomsorgen till ett aktivt miljöarbete”.

Stipendiet är på 20.000 kronor och har delats ut sedan 1982. Bland tidigare års vinnare finns till exempel Sportfiskarn, Fältbiologerna och Nils Dahlbeck.

Alla intresserade

– Det som är unikt är att all personal är med. Det är inte bara en ledsjäl som driver miljöfrågorna, säger Anette Rehnqvist-Hermansson, miljösamordnare på Frölunda Stadsdelsförvaltning, som har varit med och drivit miljöarbetet på Järnbrottshus sedan starten 1998.
22E0_2.jpg
Äldreboendet har satsat mycket på att minska kemikalieanvändningen, utöka källsorteringen och spara energi. Utbildning ses som ett viktigt inslag i miljöarbetet och därför får personalen gå på återkommande miljöutbildningar. Man har också tagit fram en idébok för Agenda 21-arbetet med förhoppningar om att inspirera och uppmuntra andra inom äldreomsorgen till ett aktivt miljöarbete.

– Personalen är ett föredöme, säger Anette Rehnqvist-Hermansson.