Cancerframkallande oljor som används som mjukgörare i bildäck kan förbjudas i hela EU. EU-kommissionen har nyligen beslutat att ta upp frågan och ett beslut väntas i EU-parlamentet under nästa år. Initiativet kommer ursprungligen från det västsvenska miljöprojektet Grön kemi. ”Det är faktiskt en miljöframgång som kommer att bli ganska stor”, säger Ulf Duus, toxikolog.

– I och med att det kommer upp på EU-kommissionens bord så inser däckstillverkarna att de inte kommer undan det här. Den dagen det här beslutet fattas så är det total seger, men vi är inte riktigt där ännu, säger Ulf Duus, toxikolog inom miljöprojekt Grön kemi.

Miljöminister Lena Sommestad har drivit på frågan i EU från svensk sida.

Utbytt i svenska regummerade däck

– Det hela började här i Göteborg när min kollega Jan Ahlbom och jag skrev rapporten ”Nya hjulspår” 1994, berättar Ulf Duus.

595A.jpgRapporten, som pekade på HA-oljorna som ett stort miljöproblem när de sprids i miljön, väckte stort rabalder när den kom. Däcksindustrin hävdade att Jan Ahlbom och Ulf Duus hade helt fel.

Nu har dock många stora däckstillverkare tänkt om men långt ifrån alla.

– Vi lyckades övertyga den svenska tillverkaren Gislaved att börja använda en olja som inte var cancerklassad. Sen stängde Gislaved, men arbetet har fortsatt och alla svenska regummeringsindustrier har bytt ut oljan.

250.000 ton varje år

Ett vanligt sommardäck innehåller ungefär en liter giftig HA-olja som används som mjukgörare av gummit för att ge bättre grepp på våta vägar. Det finns inget förbud i dag i Sverige men det finns märken som inte innehåller giftig olja.

– Det är kopiösa mängder som sprids via däcken. Bara i Europa går 250.000 ton giftig olja in i nya däck varje år, säger Ulf Duus.

HA-oljan, som är en restprodukt från oljeindustrin, följer med slitagepartiklar från däcken och hamnar på vägarna och i förlängningen i diken, vattendrag och grundvatten.

Kan vinna marknadsfördelar

Motståndet mot ett förbud har inte handlat om kostnader utan om att få en god teknisk funktion på däcken. Men nu har till exempel en stor finsk däcktillverkare gjort giftfria sommardäck.

Om EU-parlamentet fattar beslut om ett förbud ska reglerna gälla för alla länder i Europa och även för de däck som importeras.

– Motståndet finns inom en del av däcksindustrin tror vi. Men många har jobbat aktivt med detta och börjar bli angelägna om att det ska bli ett förbud för då kan de vinna marknadsfördelar gentemot till exempel däckstillverkare i USA och Japan.

– Alla är inställda på att det blir ett förbud efter att EU-kommissionen lyft frågan. Det är bara en fråga om när det ska införas, vilka gränsvärden man ska ha, vilken giftighet och så vidare. Men alternativen finns och man vet vilka oljor man inte vill ha, säger Ulf Duus.

Fotnot:
Projekt Grön kemi är ett miljösamarbete inom Business Region Göteborg, Göteborgsregionens kommunalförbund och Västra Götalandsregionen.