Börjar med halv special. Nästa vecka blir det ”extra gôtt käk” från storköken i centrum. Då är det Göteborgstema på matsedeln och veckan inleds förstås med – en halv special!

Det är de tre stadsdelarna Centrum, Majorna-Linné och Örgryte-Härlanda som för tredje gången går samman om ett tema på den mat som lagas och serveras till runt 17.000 matgäster i förskola, skola och äldreomsorg.

Citysoppa kan bli klassiker
Tidigare teman har handlat om kultur och hälsa samt miljön. Men nu är det alltså ”Göteborg”. Bakgrunden är att staden har utsetts till landets mathuvudstad i jordbruksminister Eskil Erlandssons kampanj Matlandet Sverige.

– Därför vill vi lyfta fram Göteborg på menyn. Vi kommer att servera maträtter som är typiska för staden, sådant göteborgaren gillar, säger Inger Månson, enhetschef för skolmåltiderna i Örgryte-Härlanda.

Förutom den klassiska halva specialen innebär det pasta med goa bönor, stekt makrill med grön örtsås, ugnsbakad lax med dill- och romsås. Och så en soppa som kanske kan bli en klassiker:

– Vår citysoppa med sting har vi komponerat själva och haft med i olika varianter alla tre gångerna. Den är vegetarisk, klimatsmart och populär, säger Inger Månson.

Samordning ger grädde på moset
Temaveckan kostar inget extra ekonomiskt. Däremot blir det lite ”grädde på moset”, tack vare gemensamma inköp.

– Genom att samordna inköpen får vi fördelaktiga priser på redan upphandlade varor. Det betyder kvalitet för någon krona extra till varje portion, säger Inger Månson.

Hon lovar också att veckan kommer att bjuda på en och annan Göteborgsvits och att någon hemlig Göteborgskändis kan dyka upp i restauranger och matsalar under temaveckan.

– Vi tycker det är viktigt att ha trevligt vid måltiden och varför inte få ha lite skoj också?