Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningens livsmedelskontroll.

Risk för smittspridning. En krog i Göteborg stängdes av smittskyddsläkare efter helgens trängselkontroll. “Det var allvarlig trängsel, många stora sällskap och väldigt tätt mellan sällskapen”, säger Angelica Winter, avdelningschef livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

Inspektörer från miljöförvaltningen vid Göteborgs Stad är ute och gör trängselkontroller varje helg nu på grund av covid-19-pandemin.

”Det var väldigt mycket folk ute”

– Vi hade fem verksamheter efter helgens inspektioner som vi pratat med smittskyddsläkare om. Flera hade allvarliga anmärkningar och en av dem har hittills lett fram till stängning, säger Angelica Winter.

Inspektörerna var ute mellan klockan 22 och 02 i fredags. På krogen som fick stänga uppmärksammade inspektörerna allvarlig trängsel.

– Det var väldigt mycket folk ute, många studenter. Det var trångt på stället. För att det ska bli en stängning måste det vara en stor fara för direkts smittspridning.

Gör uppföljning innan verksamheten får öppna igen

Det bedömde Smittskydd i Västra Götaland att det var på den aktuella krogen. Under måndagen fattades beslutet och smittskyddsläkaren meddelade ägaren om stängning.

– Ägaren får nu göra en åtgärdsplan och redovisa den för Smittskydd. När de bedömer att den ser bra ut, ber de oss på miljöförvaltningen att göra ett uppföljande besök för att verksamheten ska kunna öppna igen.

Stora ekonomiska värden

Under vårens trängselkontroller är det nu två krogar som stängts av smittskyddsläkare. Det första ärendet var i början på maj.

– Det finns stora ekonomiska värden i detta att förlora. Det är klart att verksamheten vill öppna så snabbt den kan.

På första stället som fick stänga vidtog ägaren snabbt åtgärder. Beslutet om stängning fattades fredagen den första maj och på måndagen gjorde miljöförvaltningen ett återbesök och krogen kunde öppna igen.