Goda elvanor kan minska kostnader. Det kommunala bolaget Göteborgslokaler som hyr ut lokaler på stadsdelstorgen har satt ihop en lista med klimatsmarta tips till sina hyresgäster. Detta för att hjälpa dem att få ner elförbrukningen och därmed minska sina kostnader.

Här kan du läsa Göteborgslokalers hållbarhetstips

– Vissa lokalhyresgäster har mycket energiförbrukande verksamheter och tips om hur man sänker elkostnaderna kan göra stor skillnad, säger Karin Ahlström Ullbro, hållbarhetsansvarig på Göteborgslokaler.

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”

För att minska svenskarnas elförbrukning genomför Energimyndigheten just nu kampanjen ”Varje kilowattimma räknas”. Budskapet är att ingen kan göra allt, men alla kan göra något och det är så Göteborgslokaler också resonerar:

– Om vi alla hjälps åt att minska elförbrukningen så bidrar vi till ett lägre pris på elen i vinter och risken för elavbrott minskar. En lägre förbrukning ger dessutom en lägre klimatpåverkan och goda vanor som kan bidra till en mer hållbar framtid, säger Karin Ahlström Ullbro.

Konkreta tips på hemsidan

På sin hemsida har Göteborgslokaler samlat användbara tips på hur lokalhyresgästerna själva kan minska elförbrukningen i verksamheterna. Det kan handla om att dra ur alla laddare när de inte används, byta till led-belysning och stänga av elektronik ordentligt.

På listan finns också tips om lite större åtgärder som kan göra stor skillnad för elförbrukningen. Som att isolera skyltfönstren nattetid och vädra lokalerna på ett smart sätt.

Stand-by-läge drar massor av el

– Passiv elanvändning och apparater som står i standby-läge kan stå för uppemot 20 procent av den totala elförbrukningen. Se till exempel till att datorer har automatisk nedsläckning efter cirka fem-tio minuter. Grenkontakter gör det också lättare att stänga av flera apparater samtidigt, berättar Karin Ahlström Ullbro.

Alla kan ta del av elspartipsen på hemsidan och Göteborgslokaler skickar också ut dem som hyresgästinformation.

– Vi hoppas att dessa konkreta tips också kan skapa långsiktigt goda elvanor och bidra till att minska vår gemensamma klimatpåverkan, säger Karin Ahlström Ullbro.