Ceremonin öppen för alla. 22 november delas Göteborgspriset för hållbar utveckling ut till den chilenske arkitekten Alejandro Aravena. Allmänheten är välkommen till prisceremonin på Draken vid Järntorget. Pristagaren berättar om sitt arbete, i socialt och ekonomiskt utsatta områden, som han belönas för.

Göteborgspriset för hållbar utveckling delas varje år ut till personer eller organisationer som gör betydelsefulla förändringar för en hållbar värld. I år är temat hållbar design, och i april meddelades att den chilenske arkitekten Aleandro Aravena får priset.

Han jobbar med social hållbarhet och människan i fokus. Aravena har utvecklat Halfway houses som bygger på att halva huset är färdigbyggt och att det finns en stomme för andra hälften som de boende själva bygger klart i sin egen takt.

Filmhälsning från Park Won Soon
22 november klockan 14–16 är det dags för prisceremoni på Draken i Folkets Hus. Ceremonin är öppen för allmänheten och är kostnadsfri, men anmälan krävs.

– Alejandro Aravena kommer att hålla ett anförande på scenen där han berättar om arbetet och bakgrunden. Vi kommer att jobba mycket med filmat material under ceremonin. Att vi är på en bio kommer att gå som en röd tråd genom hela prisceremonin. Det blir bland annat en filmhälsning från förra årets pristagare Park Won Soon, borgmästare i Seoul, säger Nathalie Bödtker-Lund på Göteborg & Co, projektledare för Göteborgspriset.

Aravena och hans kollegor i tankesmedjan Elemental finns på plats under två dagar och medverkar i flera publika och kostnadsfria programpunkter. 21 november, dagen före prisceremonin, är det en öppen föreläsning på Chalmers klockan 18–20. Där blir det bland annat ett panelsamtal med Aravena och hans arkitektkollegor i Elemental, personer från universitetsvärlden, näringslivet och staden om hållbar stadsutveckling.

– Eftersom denna programpunkt arrangeras av både Chalmers och HDK ser jag fram emot att se hur de kommer väva in respektives områden i innehållet. Teknik möter arkitektur möter design och social hållbarhet, säger Nathalie Bödtker-Lund.

Föreläsningarna teckentolkas
22 november är det ett lunchseminarium med panelsamtal på världskulturmuseet klockan 11.30–12.30. Alejandro Aravena deltar tillsammans med inbjudna personer från staden, där man lyfter olika typer av misslyckanden inom bla bostadsprojekt och stadsutveckling.

Samtliga föreläsningar under de två dagarna är på engelska och teckentolkas. Anmälan sker på Gothenburg Awards hemsida.