Öppna seminarier för göteborgarna. Snart är det dags för den högtidliga utdelningen av Göteborgspriset för hållbar utveckling. I år har allmänheten större chans att möta och lyssna till de tre framstående pristagarna.

Göteborgspriset går i år till Peter Hennicke och Beate Weber-Schuerholz från Tyskland samt Jeremy Leggett från Storbritannien. Trion delar på prissumman, en miljon kronor, för forskning som flyttat fram positionerna i arbetet med energieffektivisering och förnybara energikällor.

De tre pristagarna medverkar, förutom på prisutdelningen, i varsitt kringarrangemang i Göteborg; två frukostseminarier och en sopplunch i Älvrummet vid Operan.

Fri entré
– Det är nytt med så många öppna arrangemang för allmänheten, så att vem som helst kan komma och lyssna, säger Svante Sjöstedt, miljöutredare på miljöförvaltningen.

Tidigare år har de partnerföretag som finansierar och delar ut Göteborgspriset tillsammans med Göteborgs Stad ordnat mer exklusiva arrangemang för kunder, anställda och andra. Men de här tre mötena, som arrangeras av Göteborgs Stad, är alltså öppna för allmänheten och fri entré gäller.

Det första frukostseminariet hålls 19 november kl 7.30 – 10 på Lindholmen Science Park med Peter Hennicke, som ibland kallas ”Tysklands biskop inom energieffektivisering”. Han har varit pionjär och inspiratör för energiomställning ända sedan 80-talet, idag är han medlem av den inflytelserika tankesmedjan Romklubben.

Seminariet handlar om energi i fastigheter, som står för hela 40 procent av Sveriges energianvändning. Göteborgs Stads lokalförvaltning står bakom inbjudan tillsammans med Akademiska Hus och Västra Götalandsregionen.

Solceller i platta paket
– De tre är alla väldigt ambitiösa fastighetsförvaltare som vill lyfta frågan om energieffektivisering, säger Svante Sjöstedt.

Seminariet hålls på engelska och leds av moderator Alan Atkisson.

Det andra frukostseminariet, med britten Jeremy Leggett, har rubriken solceller i platta paket och lysande engagemang. Här står Göteborgs Stads miljöförvaltning för inbjudan till förvaltningens lokaler på Karl Johansgatan 23, kl 8 – 9.30.

Frukosten är så klart ekologisk och etiskt märkt. Efter Jeremy Leggetts föredrag blir det frågestund på engelska, under ledning av Emma Peterson, medlem i juryn för Göteborgspriset.

Sprider soldrivna lampor i Afrika
Jeremy Leggett har en lång bakgrund som företagare och opinionsbildare för solenergi. Han grundade ett av de första solcellsföretagen, Solarcentury, som idag är Storbritanniens största privata i branschen.

Solarcentury ger delar av sin vinst till Solar Aid, en organisation som Leggett grundat för att sprida soldrivna lampor i Afrika. Solar Aid är idag världens största distributör av sollampor.

Det tredje kringarrangemanget är ett seminarium med sopplunch i Älvrummet, med Beate Weber-Schuerholz. Hon var borgmästare i Heidelberg på 90-talet och lade med sitt ledarskap grunden till en ledande position bland världens städer inom energieffektivisering, med en mycket stor minskning av koldioxidutsläppen. Idag har Heidelberg bland annat världens största passivhus-område.

Skynda att anmäla
Sopplunchen i Älvrummet med Beate Weber-Schuerholz pågår kl 11.45 – 12.45 den 20 november.

För de två frukostseminarierna går anmälningstiden ut torsdag 12 respektive fredag 13 november. Inbjudan till sopplunch annonseras ut i Göteborgs-Posten torsdag 12 november.

Själva prisceremonin äger rum den 19 november i Stenhammarsalen i Konserthuset vid Götaplatsen. Prisutdelare är energiminister Ibrahim Baylan.