Nytt miljöpris delas ut i Göteborg. Vackra fjärilar och nordiska naturväsen, men också konkret omställningsarbete för en mer hållbar stad. På onsdag 5 juni firas Världsmiljödagen i Göteborg. Och den förste Gröna Glenn prisas.

– Gröna Glenn är ett miljöpris som delas ut för första gången i år, till någon som gör något konkret och bra för miljön i Göteborg, säger konstnären Marie Wallin.

Hon håller i trådarna för Världsmiljödagen i Göteborg sedan 1998 och har bland annat speciellt för dagen skapat en vimpel med genomtänkt symbolik i vitt, gult och grönt samt en pin att fästa på jackan.

– Med hjälp av de symbolerna önskar jag att Göteborg och Sverige blir ett föredöme för ekologi och hållbarhet Vi har levt så länge med fred och demokrati att vi kan vara föredöme för andra.

Omställning
Världsmiljödagen är ett initiativ från FN:s miljöorgan UNEP och firas över hela världen, i år för 41:a gången. I Göteborg börjar det klockan 12 med ett lunchföredrag på Röhsska museet om Omställningsrörelsen i Göteborg.

Elinor Askmar från Studiefrämjandet håller föredraget om Omställningsrörelsen, ett nätverk med människor som arbetar för att Göteborg ska bli en stad som är mindre beroende av fossila bränslen och mer ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar. Här finns en rad grupper som arbetar med bland annat odling och mat, boende, energi och grön företagsamhet.

Kl 16.30 fortsätter firandet med samling i Hagaparken, där en bred grupp inom miljörörelsen, bland annat Omställning Göteborg, delar ut sitt nya miljöpris Gröna Glenn. Och vid 17-tiden avgår en parad från Hagakyrkan, med fjärils- och naturväsen och en stor, symbolisk skulptur:

– På en vagn kommer vi att dra Moder Jord, en skulptur jag gjorde när jag var 17 år. Hon har 16 bröst och hår i form av löv med fjärilar, ett mellanting mellan djur och människa, berättar Marie Wallin.

Rent samvete
– Hon är en symbol för vår moderkraft, den feminina principen. Det är hög tid för oss alla att vända oss inåt, mot vårt samvete. Vi människor kan ju välja att sluta roffa åt oss, välja ett rent samvete så att alla kan få ta del av vår fantastiska planet.

– Godheten får inte hålla tyst, den måste börja tala. Jorden är vårt gemensamma hem och grönskan och träden är våra släktingar, som ger oss kraft och näring. Vi lever ju faktiskt i symbios med naturen, säger Marie Wallin.

Paraden med Moder Jord går via Järntorget, Linnégatan och Slottsskogen och kommer fram till Botaniska Trädgården ungefär en timme senare.

Där samlas man runt Moder Jord vid den stora gräsmattan och sedan blir det en dramatiserad vandring i Botaniska med nordiska naturväsen.

Trädkramning
– Jag vill lyfta fram den nordiska mytologins betydelse i vårt förhållande till naturen, säger Marie Wallin.

Sedan blir det trädkramningsceremoni och musik med Quirio från Mexico och Yttersta kören. Här kan man också få klimatcoachning och gå poängpromenad med Naturskyddsföreningen. Och Fältbiologerna arrangerar en workshop om gruvindustrin i Sverige.

Världsmiljödagen arrangeras av Studiefrämjandet i samarbete med Marie Wallin, Göteborgs Stad, Botaniska Trädgården, Omställning Göteborg, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Jordens Vänner, Klimataktion och World Conscious Pact.

5B30.jpg