Kardemumma Kafé, Restaurang Istället och Ristorante Sassi – det är några av de 17 serveringar i Göteborg som blivit rökfria under 2004 och därför belönats med en Guldgaffel.

Sammanlagt har nu 116 av stadens caféer, barer, restauranger och hotell Guldgaffeln, en utmärkelse som snart tjänat ut. För den juni blir det lag på rökfria krogar, från och med då kommer serveringarna bara att tillåtas ha rökrum där det inte serveras mat eller dryck.

”En föregångare”

– Ja, nu har Guldgaffeln snart gjort sitt. För projektet har absolut varit en föregångare som berett väg för lagen, säger Agneta Alderstig, projektledare på Göteborgs Miljöförvaltning.

Fortfarande tillkommer serveringar som vill ha gaffelns åtråvärda diplom och dekaler, även om ökningstakten avstannat. Under 2003 blev det 55 fler, förra året alltså 17.

Tre Stena-färjor som går mellan Göteborg och Frederikshavn – Danica, Carisma och Jutlandica – är några av de nya. Personalen får röka i sina hytter, eftersom det räknas som bostäder.

Samarbete för smidig övergång

– Men för passagerarna är hela färjan rökfri, fantastiskt bra, tycker Agneta Alderstig.

– Det var ett tufft beslut att ta för Stenas ledning, för de som jobbar i barerna protesterade och hävdade att de inte skulle få några gäster. Men det blev inte så. Enligt Stena har rökfriheten inte medfört färre kunder alls!

Miljöförvaltningen och tillståndsenheten i Göteborg, Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen har nu startat ett samarbete för att stödja ansvariga för caféer och restauranger så att övergången till rökfria serveringar ska bli så bra som möjligt, bland annat planeras en hel del information inför nyordningen 1 juni.

Fotnot:
Guldgaffeln är ett samarbete mellan Statens folkhälsoinstitut och flera av landets kommuner och landsting. Eftersom riksdagen i maj 2004 beslutade om rökfrihet på alla serveringar från 1 juni 2005 kommer Guldgaffeln att avvecklas i vår.

Serveringar som fått Guldgaffeln under 2004 i Göteborg:
Pizza Kebab Januarigatan 6
Stena Carisma, Stena Danica och Stena Jutlandica
Stampens Café o Konditori, Stampgatan 38-40
Café Villekulla, Storgatan 10
Restaurang Gothia, regnbågsgatan 8
Blue Mountain Café, Skanstorget 4
Kultur kafét (Blå stället) Angereds torg 13
Lärjeåns Trädgårdar, Ekevadsvägen, Angered
Restaurang Istället, Linnégatan 37
Restaurang Kryddan, Rävebergsvägen 8, Angered
Tas Pizzeria, Galileis gata, Bergsjön
Chopsticks, Vasagatan 24
Kardemumma Kafé, Mariagatan 16
Jaipur Indisk Restaurang, Fredriksdalsgatan 5
Ristorante Sassi, Karl Johansgatan 7