Stoppa fettproppen! Fett i avloppen i Göteborg orsakar stopp, övergödning och kostar pengar. Kretslopp och vattens pågående kampanj Stoppa fettproppen ska öka kunskapen. “Det är egentligen inte svårt att få bort fettet. Torka ur stekpannan med hushållspapper eller häll oljan i en mjölkförpackning i stället för att spola ner det”, säger Ulrika Naezer, pressansvarig kommunikatör.

Göteborgs Stad har haft problem med fett i avloppen länge och mängden fett har ökat. Under vecka 40 och 41 pågår en kampanj i staden som Kretslopp och vatten står bakom.

Foto: Petra Lundgren

– Om man inte ser konsekvenserna av att spola ner fett i avloppen, det vill säger stoppen som blir, så kanske man inte förstår hur det påverkar och vilka kostnader det innebär. Att synliggöra det kan vara ett sätt att få göteborgarna att ändra sina beteenden, säger Ulrika Naezer. Ökad övergödning  Fettet orsakar inte bara stopp och kostnader, utan leder även till ökad bräddning.

– Det är när man får släppa ut orenat avloppsvatten i ett vattendrag, då ökar det övergödningen och övergödning är ett av de stora miljöproblemen i världen, säger Ulrika Naezer.

Göteborgarna får betala

Det finns ingen siffra på hur mycket fett i avloppen kostar varje år i Göteborg. Men det är göteborgarna som får betala med taxepengar.

– Jag har försökt få fram kostnaden, men det är svårt. Vi har massa kostnader överallt för detta. Fett fastnar ju på flera ställen, till exempel i avloppsledningar och pumpstationer. Blir det stopp i gatan måste man gräva. Fett fräter också sönder rör, säger Karin Theorin Mägi, kommunikatör på Kretslopp och vatten.

Vad kan göteborgarna göra för att minska fettet i avloppen?

– Spola inte ner fettet. Om du har löst fett, frityrolja, så kan du hälla det i en mjölkkartong med skruvkork och slänga den i de vanliga soporna. Om du har fast fett för att du stekt något i en stekpanna, då kan du torka ur stekpannan med hushållspapper och slänga det i matavfallet. Det är bra för matavfallet för det är mycket energi i fett.

– Om du inte har separat matavfall så kan du slänga hushållspappret i restavfallet istället. Det är enkla åtgärder, det krävs ingen stor omställning, du behöver bara tänka till lite när du lagar mat, säger Karin Theorin Mägi.

Kampanjen pågår på stadsinfotavlor och i stadens sociala kanaler. Det finns även en kampanjsida på Göteborgs Stads webbplats (se länk nedan).