… skeppare på Renat. Du kör båten som håller rent i Göteborgs inre vattenvägar. Ni är ett pålitligt vårtecken - eller?
– Nja, i så fall är vi det enda vårtecknet idag. Här är svinkallt och snöblandat regn. Men vi sjösatte igår och nu (fredag) gör vi första turen i Vallgraven.
En ovanligt sen premiär?
– Ja, vi brukar starta i mitten eller slutet av mars. Förra året sjösatte vi 29 mars, nu blev det alltså 11 april. Det är isläget som avgör. Så sent som i början av veckan låg is kvar, men nu har vinden och regnet gjort att de sista is-resterna flutit ut i älven.
Hur länge har Renat funnits?
– Sedan 1979. Motorn har bytts ut och den har målats om flera gånger, men skrovet är detsamma.
Körs Renat varje dag?
– Ja, med vissa undantag. I sommar ska den vara ute alla vardagar och en del helgdagar också.
Var kör ni?
– Hela Vallgraven, från Feskekörka till Packhuskajen, men också i Fattighusån och Mölndalsån. Ibland kör vi över älven till Lindholmen och röjer vid båtarnas hållplatser. Där kan det samlas mycket bröte som ställer till problem för propellrarna.
Har du jobbat länge på Renat?
– I sex år nu. Vi är fem stycken som har den behörighet – klass 8 – som krävs för att köra båten, sen har vi andra uppgifter också.
Hur mycket samlar ni ihop på en dag?
– Runt 100 kilo, om vi bara räknar skräpet. Vi träffar ju på stockar, cyklar och sopkärl ibland. Då blir det snabbt fullt i båten.
Cyklar i kanalen, alltså!?
– Jodå, särskilt där det finns många cykelställ, som vid Drottningtorget. Där går folk som är på fyllan och slänger ner cyklar som inte är fastlåsta. Det är ganska djupt där, så det märks inte förrän det har staplats några på höjden. Men när vi väl börjar fiska med en båtshake där, kan vi få upp fem-sex stycken utan problem.
Vad fångar ni mest in annars?
– Mest plastpåsar, burkar och framför allt snabbmatsförpackningar som folk kastar när de sitter ute och äter. Och mycket skräp som slängs i parkerna blåser sedan ner i vattnet.
Vad är det konstigaste du plockat upp?
– En död grävling är nog det läskigaste.
Renat i arbete i Stora Hamnkanalen för några år sedan. Arkivbild: Peter Svenson