…miljökommunikatör på Renova. Nu drar snart årets julhandel i gång. Hur märker ni det på Renova?

− Det märks! Det vi får in till vår förbränningsanläggning i Sävenäs håller ett jämnt flöde året runt, men med olika toppar, som jul. Vid jul får vi in mycket papper, kartong och wellpapp. Ibland handlar det om att folk har försökt att lämna det på rätt ställe på återvinningsstationerna men mötts av överfulla containrar, ibland fyller folk bara soporna till bredden med allt möjligt.

Vilket är det vanligaste felet vi gör med våra sopor?
− Mer än hälften, ibland två tredjedelar, av det vi får in är sådant vi inte ska ha in i förbränningsugnarna. Folk slänger allt möjligt, som blomjord, batterier, elektronikutrustning, tidningar, bananskal, stekpannor, gips, isolering och aluminiumburkar utan att sopsortera. Många verkar tänka att ”äh, det är säkert någon annan som sorterar åt mig”.

Vad vill du att folk ska tänka på inför julfirandet?
− Först skall man planera sina inköp hemma och kanske sedan i affären stanna upp och tänka ”behöver jag detta?”. Och även våga fråga personalen. Vad är det för julklappar man släpar med sig hem? Är det en schysst produkt? Går den att återvinna? Behövs allt emballage? Det går att ställa krav på handlarna. Jag har själv provat och det funkar.

Hur gör man egentligen med allt julklappspapper?
− Julklappspapper går att återvinna och det är egentligen bara snöret som ska till brännbart. Det bästa är att göra sig besväret att sortera med en gång och inte blanda alltihop i en stor säck. Om man inte gör det direkt, lär det inte bli av senare heller. Vissa tycker att det är så besvärligt att återvinna och skyller på att de inte har någon återvinning i närheten där de bor. Men då undrar jag ”hur fick ni hem grejerna?”. Kan man åka och handla så kan man åka och återvinna!