… behandlingsassistent på Vägskälet. På alternativboendet Vägskälet för hemlösa har ni börjat odla frukt och grönt tillsammans med de boende. Vad odlar ni?
− Förra sommaren startade vi med två pallkragar och några plasthinkar. I år har vi utökat med två och en halv pallkrage till. Vi odlar dill, mangold, asiatisk salladsblandning, rädisor, squashplantor, luktärter, lejongap, fyra olika sorters tomater, melon och chili.
Vad används det ni odlat till?
− De som bor här går ut och hämtar vad de behöver när de ska laga mat. De får själva ta vad de behöver och behöver inte komma och fråga personalen först. På midsommar förra året kunde vi använda vår egen sallad, rädisor, gräslök och dill. Det var jätteuppskattat.
Hjälper alla till?
− Ja, visst. Några engagerar sig mycket, är med och planterar och vattnar. Andra går bara förbi ibland och tar bort lite ogräs. Men alla gör något. Vi gör det tillsammans, brukare och personal.
Hur fungerar det?
− Det fungerar hur bra som helst. Det var inte många som trodde det innan vi hade börjat. Det här är ett boende för människor med aktivt missbruk. De får vara påverkade när de bor här, men det är ingen åverkan på odlingarna, utan alla tar hand om det vi odlar på bästa sätt.
Varför började ni med det här?
− Det var min idé. Jag jobbade på ett annat boende tidigare, där vi hade mycket mer klientkontakt. När jag kom hit så upplevde jag att det inte fanns samma gemenskap här, så jag ville hitta på något. Då blev det bland annat odlingen, men jag har även tagit med mig en symaskin som vi syr på ibland när jag jobbar helg.
Foto: Kristina Enell