… ledamot i Ungdomsfullmäktige. På måndag 9 juni arrangerar ni i ungdomsfullmäktige miljökonferensen YoloTakeCareOfThePlanet. Varför då?

– På förmiddagen kom det 50 elever från årskurs 3-5, och på eftermiddagen var det 70 stycken från årskurs 6-8. Och så var vi väl tio ledamöter från fullmäktige som var med och hjälpte till.

Det var väl andra året ungdomsfullmäktige arrangerade en miljökonferens?
– Ja, förra året var mitt första i fullmäktige, och då det var min idé att vi skull ordna med en miljökonferens. Då kunde inte så många komma, men vi lärde oss en hel del. Så i år tog jag initiativet till en ny konferens.

Du är 14 år och och går snart ut åttan på Centrina på Lindholmen – är du särskilt intresserad av miljöfrågor?
– Ja, jag tycker att det är den viktigaste frågan eftersom den handlar om vår framtid. Jag tar ställning själv.

Tycker du att det verkar finnas ett stort miljöintresse bland andra ungdomar?
– Ja, det är ju många som säger att dom vill ta hand om miljön, men jag tror inte riktigt dom vet hur. Och det är en av anledningarna till att vi har miljökonferenser, för där får man reda på hur man kan bidra.

Vad hände på konferensen?
– På förmiddagen hade vi en föreläsning om gröna skolgårdar. Det var bland annat några ungdomar från Guldhedsskolan som var med och berättade hur dom gör. Sedan hade vi fika och frågesport. På eftermiddagen berättade Maria Klint från konsument- och medborgarservice om hur man kan klä sig hållbart och köpa miljövänliga kläder och så gjorde vi en undersökning om hur man tänker kring miljön. Dessutom kom Städa Sverige som är landets största miljökampanj för idrottsföreningar.

Kan du tänka dig att vara med och arrangera en liknande konferens nästa år?
– Ja, om jag blir invald hade det hade varit jätteroligt. Och blir jag inte invald kanske jag skulle kunna fungera som mentor och hjälpa till.

Har du kanske redan tänkt på något du i så fall skulle vilja göra?
– I år tog vi kontakt med miljöministern och hörde om hon ville komma till konferensen, men tyvärr var hon upptagen. Kanske skulle vi kunna göra ett nytt försök med henne. Och Naturskyddsföreningen skulle jag också gärna se på konferensen.