… på Kretsloppsparken Alelyckan. Hur kommer det sig att ni ska ha en utställning kallad ”Kastad konst kass” på Bokmässan 26-29 september?
– Arrangörerna av Bokmässan har sett vår ”Vårsalong”, då väggarna på insidorna och utsidorna av husen i Kretsloppsparken draperas med konst av alla de slag. Nu vill de att vi ska göra samma sak på Bokmässan, så vi har fått en åtta meter lång vägg, nästan 20 kvadratmeter stor, som vi ska fylla med tavlor som folk har tänkt slänga. Vi vill slå ett slag för hur konsten kan återanvändas istället för att gå till spillo, vi vill inte ha vare sig bok- eller konstbål i vår stad!
Vad förväntar ni er för resultat?
– En riktigt rolig happening för göteborgarna, plus en större förståelse för återanvändningens ädla konst. Folk kan stanna till, fundera och titta. En stund av njutbar reflektion, en paus i vimlet, en chans att tänka sig tillbaka – nostalgi och lugn. Men vi kommer ju också att sälja den upphängda konsten, när allmänheten har tillträde till mässan på lördagen och söndagen. Intäkterna skänker vi till ett välgörande kretsloppsändamål, nämligen Water Aid.
Varför slänger folk alla dessa fina tavlor?
– Det är rensningar i alla gömmor, dödsbon, garage- och vindsröjningar och kanske ett utslag av tidsandan med all den överkonsumtion som vi just nu lever i, allihop. Dessutom skiftar konsten på det svenska folkhemmets väggar, gråtande barn och Grindslanten är inte det hetaste just idag, även om vi ju av erfarenhet vet att det mesta går i cykler och förr eller senare blir trendigt igen. ”Singoalla-tavlorna” har nästan börjat få en sådan kultstämpel, precis som möbler från 50- och 60-talen har. Det är bara en tidsfråga innan annan typ av äldre konst också får den uppskattning den förtjänar, och då kan man hitta den i Kretsloppsparken.
Där har ni en stående utställning, för sittande?
– Ja, på vår kundtoalett! Där hänger alltid ett drygt 70-tal tavlor och vi säljer minst tre, fyra av dem i veckan, för mellan 25 och 500 kronor, så där kan man tala om skitbillig konst. Ibland får man ju höra någon köpare säga ”Det var en jäkla fin ram, och ramar är ju så dyra annars!”, men det finns också många som uppskattar det konstnärliga värdet. Och jag tycker att det är något vackert i själva handlingen, att någon har en gång i tiden gillat något och hängt upp det på väggen, sedan kommer någon annan och river ner och tänker slänga det, men vi räddar det och gör någon ny människa glad.
Kommer er vårsalong att dyka upp igen?
– Ja då, i maj 2014 är det dags igen. Vi hade ett uppehåll 2013, men de två åren dessförinnan hade vi två väldigt uppskattade biennaler, med kö utanför grindarna när vi öppnade. Många besökare hade aldrig varit här tidigare, så vi nådde plötsligt helt nya målgrupper. Alla de typer samlades och vimlade här, det var den kräsne konstkännaren, bohemen, medelålders paret, kostymnissen, sommarflickan, ungdomar, barnfamiljer, kundrådgivare, informatörer, förvaltningschefer och alla andra goa göteborgare. Så det måste vi göra om!
Här på Kretsloppsparkens kundtoalett finns den stående utställningen för sittande besökare… Foto: Pål Mårtensson