… miljöutredare på miljöförvaltningen. Du har blivit inbjuden av Världsbanken att åka till Yokohama, vad ska du göra där?

– Världsbanken ska ta fram en utbildning med all kunskap man behöver för att kunna anordna ett klimatprogram för valfri stad. Där ska jag och min kollega Anna Wenstedt ge input utifrån hur vi har jobbat i Göteborg, och vad vi tycker är viktigast att kunna för att ta fram ett bra klimatprogram.

Hur kom det sig att ni blev inbjudna?
– Det var ett sammanträffande. Min kollega Lotta Silver var i vår partnerstad i Sydafrika för att berätta om bland annat vårt klimatarbete och träffade då på den ansvariga på Världsbanken.

Vad kommer ni att berätta om?
– Att det gäller att inte bara tänka på sin egen stad utan även på globala utsläpp. Alltså att inte bara titta på skorstenarna i staden, utan även den inbyggda klimatpåverkan i de prylar och tjänster man konsumerar. De tillverkas någonstans och leder till utsläpp som också påverkar på global nivå. Vi är bland få städer, kanske den enda, som har tänkt så brett.

Vilka kommer vara där?
– Vi vet inte än vilka som har tackat ja. Men de har bjudit in bland annat Rio de Janeiro, Mexiko City och Köpenhamn.

Vad hoppas ni kunna ta med er hem?
– Vi hoppas få höra vilka framgångsrika åtgärder och samarbeten de andra har. De har säkert andra utmaningar, inte minst Rio de Janeiro och Mexiko City som är så stora. Men jag tror ändå att det finns intressanta kunskaper som vi kan ta till oss.

Hur förbereder ni er?
– Innehållsmässigt känner vi oss förberedda. Men vi har hört talas om att man ska vara väldigt noga med visitkort och vem som får vilken present. Så den delen lägger vi ganska mycket energi på just nu, så att vi inte ska göra bort oss!