Pågår hela veckan. Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland har i år temat anti-korruption och bjuder på ett välfyllt program. Göteborgs Stad deltar bland annat i seminariet Visselblåsare – från Göteborg till Namibia på Stadsbiblioteket tisdag 19 oktober.

Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland pågår 18–24 oktober med flera programpunkter i Göteborg.

Miljöförvaltningen, fastighetskontoret, konsument- och medborgaservice (via GreenhackGBG) i Göteborg Stad och Göteborg & Co ingår, tillsammans med flera andra aktörer, i festivalens arbetsgrupp.

– Arbetet med hållbar utveckling kräver bred samverkan mellan civilsamhället, kommun, akademi och företag. Det är viktigt att Göteborgs Stad är med, det är inget man klarar på egen hand, säger Emma Öhrwall, samordnare enheten hållbar konsumtion och privatekonomi, Konsument- och medborgarservice.

Strömmas även på Facebook

Hållbarhetsfestivalen är självorganiserad, det vill säga att medborgare, organisationer med flera är med och skapar innehållet. I år rör det sig om temat anti-korruption, men även andra ämnen inom hållbarhet tar plats.

Tisdag 19 oktober klockan 14.30–17 blir det en eftermiddag på Stadsbiblioteket om och med visselblåsare från tre olika perspektiv. Seminariet avslutas med ett panelsamtal med talarna som deltar. På evenemanget – som även strömmas live via Hållbarhetsfestivalen Västra Götalands Facebook-sida – är en av punkterna om hur visselblåsarfunktionen fungerar i Göteborgs Stad.

– Göteborgs Stad var först i landet 2011 med en visselblåsarfunktion där man anonymt kan anmäla misstankar om oegentligheter som begåtts av anställda och politiker. In-Anna Knutsdotter och Anna Ljungkvist från Göteborgs Stad, Stadsledningskontoret, visselblåsarfunktionen, talar.

Om hållbart arrangörskap

På torsdag 21 oktober går det att följa prisutdelningen av Win win Gothenburg sustainability award 2021 när den direktsänds digitalt. Visselblåsaren Jóhannes Stefánsson år årets mottagare av priset.

På lördag 23 oktober klockan 13.10 föreläser Göteborg & Co på Världskulturmuseet om hållbart arrangörskap. Föreläsningen tar avstamp i vad man har för ansvar som offentlig aktör.

Hållbarhetsfestival Västra Götaland hette tidigare ”Framtidsveckan” och har arrangerats runt om i Sverige sedan 2010.