Global städdag 19 september. Hallå där Ulrika Barkman på park- och naturförvaltningen. På lördag är det World cleanup day. Vad händer här i Göteborg?

– Den här dagen samlas miljoner frivilliga i 180 länder för att plocka skräp. I Sverige är det Håll Sverige Rent som håller i det. Genom ”Hela Göteborg plockar skräp” vill vi uppmuntra göteborgarna att hjälpa oss att hålla staden fin och göra en insats för miljön.

 Var vill ni att göteborgarna ska plocka?

– Överallt, där det behövs. Tidigare har vi ordnat större städgrupper, men på grund av coronapandemin uppmuntrar vi helt enkelt människor att plocka skräp i sitt närområde eller där de har sett att det behövs. Vi har stationer där man kan hämta handskar och soppåsar om man vill ha det och det finns tio platser där man kan lämna skräpet.

Vad gör man om man vill vara med?

– Man behöver inte anmäla sig, det är bara att sätta igång. Men om man tror att man kommer att samla mycket skräp kan man anmäla det på vår webbplats så kommer vi och hämtar det. Det är en service vi har hela året om man vill plocka skräp. Man kan få handskar och påsar och så hämtar vi skräpet.

– Den som vill ha någon att plocka med kan titta förbi våra stationer. Vi ser till att det inte blir för stora grupper.