Byt, låna och hyr prylar. Webbplatsen Smarta kartan har fått ny design och det firades med med en livesändning på Instagram från olika verksamheter i Göteborg. Genom Smarta Kartan går det att byta, låna och hyra prylar. “Många har prylar som ligger oanvända, om vi ska få till en mer hållbar konsumtion måste vi få till ett smartare sätt att dela på dem”, säger Tove Lund, planeringsledare Sharing City Göteborg.

Tove Lund, planeringsledare Sharing City Göteborg, tog sig runt på en av de nya Styr & Ställ-cyklarna.

Smarta kartan i Göteborg har funnits sedan november 2016 och är numera med i det nationella programmet Sharing cities Sweden. Det har möjliggjort att fler städer i Sverige kunna gå med och skapat sina egna lokala Smarta kartan, och fler är på väg att gå med i Smarta kartan som nyss har fått ny design.

– Men den nya Smarta kartan kommer man inom kort kunna nå alla de olika städerna via en samlad mobilanpassad webbsida. Den nya kartan är mer snabbladdad och förhoppningsvis enklare att hitta i än den tidigare versionen.

Sände live

Den nya Smarta kartan firades i Göteborg med en virtuell tur till olika verksamheter som sändes på Instagram.

– Vi vill inspirera till att gå ut och besöka verksamheterna. Det är lite klurigt nu i coronatider. Därför gjorde vi en livesändning, vi cyklade runt på nya Styr & Ställ-cyklarna och besökte några av platserna i Göteborg.

Visa och berätta

Sändningen startade på Götaverkstan i Stadsbiblioteket. Det är ett så kallat makerspace där man kan bland annat kan låna symaskin eller boka rum för att spela in podd eller redigera bilder. Turen gick vidare till en laddstation där man kan ladda sin mobil gratis och därefter till Verket, som är en kommunal mötesplats för unga och seniorer.

– Därifrån kopplade vi upp oss live via Instagram mot Leksaksbiblioteket, Grow Gothenburg, Skjutsgruppen och Fixoteket i Hammarkullen. Många kanske inte vet vad ett leksaksbibliotek är och hur det funkar, men om man får se bilder och höra någon berätta så hoppas vi det blir enklare att testa.

Drygt hundra olika initiativ

Drygt hundra olika initiativ till att byta, låna och hyra prylar finns på Smarta kartan i Göteborg.

– Det finns både permanenta verksamheter, men också initiativ som är av mer temporär karaktär, t.ex. bytesdagar säger Tove Lund.

Innehållet på Smarta kartan är en service som är skapad i samarbete mellan föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg och Göteborgs Stad. Syftet är att underlätta en mer hållbar livsstil.