En lägenhet med kök och bil, tack. Det blir verklighet för några av Poseidons hyresgäster under hösten.

– Jag brukar säga att ett hushåll behöver 1,4 bilar. Man kan inte köpa 0,4 bil men så här har man tillgång till en extra bil de gånger man behöver den, säger Per Lanevik på SunFleet som hyr ut miljöbilarna till Poseidon.

– Och för många som inte har råd att skaffa bil kan detta vara ett smidigt alternativ.

Poseidon abonnerar på bilarna och står för en fast avgift medan hyresgästerna som vill hyra bil betalar för den tid och antal kilometer de använt bilen.

Utrustad med telematik

Bilarna är utrustade med telematik. Rent praktiskt innebär det att det går att kommunicera med bilen med hjälp av en mobiltelefon. Man öppnar bilen med hjälp av en kod som man får som ett sms-meddelande på sin telefon. Själva startnyckeln ligger i bilen. När man lämnar bilen skickas automatiskt information om hur långt man kört till SunFleet.

Mats Jones på Poseidon i Högsbohöjd är inte klar över hur alla praktiska detaljer kring uthyrningen kommer att se ut.

– Men det är klart att vi sjösätter det hela till hösten och står för den fasta kostnaden i ett år, så får vi se om hyresgästerna lockas av att testa, säger han.

– Vi vill utveckla boendet och detta kan vara ett sätt att få människor att stanna kvar i området.

SunFleet är en bilpool som hyr ut miljöbilar till företag, kommuner och större organisationer. De kunder som är anslutna kommer även att kunna hyra bilarna privat, över helger och liknande. Nästa steg blir att hyra ut till privatkunder också.

Billigare än taxi

– Det finns en liten tröskel att ta sig över, eftersom det handlar om miljöbilar. Men när folk väl har kört bilarna så brukar de säga att ”det där var väl inga konstigheter”. Bara att man tankar i ett annat hål, berättar Per Lanevik.

– Och så är det ju billigt. Billigare än att ta taxi och bara det är väl ett argument, säger han.

Nu förs även diskussioner med SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, om att låta studenter i vissa hus vara med i en miljöbilpool.