När Världsmiljödagen på lördag 5 juni uppmärksammas för 29:e året hoppas konstnären Marie Wallin att göteborgarna ska låta kreativitet och goda idéer flöda kring en jättemålning om hela 40 kvadratmeter.

Penslar finns, färgen är på plats och pappret utrullat – nu väntar Universeum och konstnären Marie Wallin bara på alla infallsrika och öppna göteborgare som vill dela med sig av sina tankar kring miljön. Världsmiljödagen är en av FN:s temadagar och har firats varje år sedan 1972.

Vimplar i tre färger

– Min idé är att försöka fånga upp vad människor själva tänker att de kan göra för världsmiljön, säger Marie Wallin som vid sidan av det gigantiska konstverket har gjort i ordning en pärm för nedtecknande av besökarnas tankar och uppslag.

Alla barn som kommer till Universeum på lördag får en av de speciella världshälsovimplarna i tre färger: grönt för rätten att växa och utvecklas, vitt för samvetet, ren luft och rent vatten och gult för sol, värme, ljus och kärlek.

Ska bli konstvykort

– Alla kan vara med och måla – och när vårt gemensamma konstverk är färdigt ska det fotograferas för att så småningom bli till konstvykort, säger Marie Wallin som ser det kollektiva skapandet som en perfekt utgångspunkt för kreativa krafter och idéer.

Målningen i Universeums entréhall pågår mellan klockan 14 och 16 på lördagseftermiddagen.