Nytt steg mot engångsfritt Göteborg. På fyra kaféer i Göteborg går det nu att ta med maten i en låda som kan användas flera gånger. Pantsystemet togs ursprungligen fram till Göteborgs Kulturkalas och är ytterligare ett steg i Göteborgs Stads projekt Engångsfria evenemang.

Kulturkalaset fick ställas in i år på grund av covid-19-pandemin och nu testas pantsystemet på kaféer på stan. Testet pågår i första hand till slutet av december, men tanken är att det ska fortsätta och att fler ställen ska vara med.

– Jag tycker om idén, det är kul att haka på någonting nytt. Det är ju svårt och ibland dyrt att följa alla miljöaspekter och det här är ett lätt sätt att kunna bidra. Och det är ju lätt även för gästerna. Det är ju fler som väljer take away just nu, flera jobbar hemma och tar med sig maten hem, säger Johanna på Jammin Jamaican Soulfood.

Betalar pantavgift

För att ta med maten i lådan betalar man en pantavgift. När man vill lämna tillbaka lådan och besticket går man till något av kaféerna som är med. Panten får man tillbaka via en app. Pantlådan och besticket är tillverkade av biobaserat och BPA-fri plats.

De kaféer som är med är i dagsläget Materia, Jammin Jamaican Soulfood, Hasselssons popup och Kafé Gapet. Projektet är en samverkan mellan Göteborg & Co, Naturvårdsverket, Kretslopp och vatten, Light my fire och Avfall Sverige. Projektet Engångsfria evenemang är ett samarbete mellan olika förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad och syftet är att få människor att ändra sina vanor och leva mer hållbart.