Årets tema: Hållbar livsmedelsförsörjning. Vid en högtidlig ceremoni i Eriksbergshallen på onsdagskvällen mottog Sue Edwards, som företrädare för det etiopiska Tigray-projektet, och FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, Göteborgspriset för hållbar utveckling 2011.

Det är tätt mellan de stora prisutdelningarna veckorna före jul. På onsdagskvällen hade turen kommit till Eriksberg och Sveriges största miljöpris – Göteborgspriset – som instiftades 1999.

För att hitta 2011 års pristagare vände juryn blickarna mot Afrika och valde att uppmärksamma två gärningar på en kontinent där matbehovet väntas öka mycket kraftigt fram till 2050.

Lyckade lokala jordbrukssatsningar
Det etiopiska livsmedelsprojektet Tigray startade 1996 och har på 15 år – i nära samarbete med i huvudsak kvinnor på lokal nivå – lyckats utveckla de små jordbrukens förutsättningar och skördar.

Framgångskonceptet har nu spritts över 165 distrikt i hela landet.

– Det är en stor ära att få komma till Göteborg och ta emot priset, sa Sue Edwards och log lite förvånat åt de många pressfotografernas stora intresse:

– Sånt här jag bara sett på TV tidigare, sa den nöjda representanten för Tigray-projektet.

Svenska släkten på plats vid prisceremonin
Om medias intresse kändes lite ovant för Sue Edwards var kvällens andra pristagare betydligt mer bekant med tillvaron i rampljuset.

Från 1997 till 2006 var Kofi Annan FN:s generalsekreterare. Men Göteborgspriset 2011 får han inte på gamla meriter utan för sitt stora engagemang i arbetet med AGRA för att stärka livsmedelsförsörjningen på den afrikanska kontinenten.

Tidigare har Kofi Annan låtit meddela att han inte tar emot fler priser. Varför valde han ändå att komma till Göteborg?

– Dels för att de här frågorna är så viktiga, men också för möjligheten för att få träffa min svenska släkt, log Annan vars anhöriga fanns med vid den högtidliga prisutdelningen.

Delar på en miljon kronor
Juryns ordförande John Holmberg, vicerektor på Chalmers, var mycket nöjd med att se de båda pristagarna i Eriksbergshallen:

– Jag kan inte tänka mig något värdigare, viktigare och vettigare att dela ut priset till, än hållbar livsmedelsförsörjning i kombination med fattigdomsbekämpning och samhällsutveckling.

Lisvmedelsprojektet Tigray och Kofi Annan delar på prissumman en miljon kronor. Bland de tidigare års pristagare märks bland andra Gro Harlem Brundtland (2002) och Al Gore (2007).

Under onsdagseftermiddagen genomfördes på Eriksberg också ett miljöseminarium med temat: Afrikas gröna evolution.

4486_2.jpg
Miljöministern överräcker Göteborgspriset till Kofi Annan. Foto: Dick Gillberg