Kan bli äpplemos och biogas. Om vare sig du själv eller rådjuren orkar äta upp all frukt i trädgården kan den fortfarande komma till både glädje och nytta. Fram till 1 december kan man lämna både den skadade och den ätbara frukten till Göteborgs återvinningscentraler, så att den kan bli alltifrån äppelmos till biogas.

– Hittills har det visat sig att efterfrågan är väldigt mycket större utbudet, så vi kan inte lova att det alltid finns någon ätbar frukt att få, men allt fler börjar få upp ögonen för möjligheten att lämna in även den fina överblivna frukten, så det blir mer och mer hela tiden, säger Ulrika Naezer på Kretslopp och vatten.

Började på prov för två år sen
Det var hon som för ett par år sedan noterade att det låg väldigt mycket fin och fullt ätbar frukt i kärlen för fallfrukt, och tyckte att man gott kunde sortera de båda kvaliteterna från varandra. 2013 testade man på Kretsloppsparken Alelyckan och förra året infördes möjligheten på alla stadens återvinningscentraler.

– Den som inte orkar eller hinner använda sin frukt kan skänka den till andra ÅVC-besökare, som kanske inte har en egen trädgård men längtar efter att göra äpplemos, must och annat gott. Att någon äter upp maten är tio gånger bättre ur miljösynpunkt än att göra biogas av den och tillverka ny mat, säger Ulrika Naezer.

Det näst bästa alternativet för frukten är alltså att rötas och göra biogas och biogödsel av den. Biogasen kan ersätta fossila bränslen och på så sätt minska av utsläppen av bland annat koldioxid, kolväten och svavel. Biogödsel kan ersätta mineralgödsel, som blir allt svårare och dyrare att bryta och dessutom innehåller kadmium. Att lämna in frukten till en återvinningscentral innebär alltså att man gör en insats för miljön, oavsett vilket skick den är i.

”Varsågod att palla!”
– Fast allra skonsammast för miljön är kanske trots allt att sätta upp en skylt utanför trädgården med texten ”Varsågod att palla!”, om man har mer frukt än man orkar eller hinner ta hand om själv, för då slipper man ju frakten till återvinningscentralen, säger Ulrika Naezer.

Har man riktig röta kan man ju dessutom få sig ett oväntat möte till livs.